Jaguar C-Type: Ανασταίνεται μετά από 70 χρόνια

Η C-Type ανασύρεται από το χρονοντούλαπο της ένδοξης ιστορίας που έχει γράψει η Jaguar στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.


Η βρετανική εταιρεία λοιπόν ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει στη ζωή την αγωνιστική C-Type. Προφανώς δε μιλάμε για μαζική παραγωγή, αλλά για μόλις οχτώ αντίτυπα της C-Type. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Τμήμα Κλασσικών Οχημάτων της Jaguar ανασταίνει κάποιο μοντέλο από το παρελθόν.

Το ίδιο είχε συμβεί επίσης με τις E-Type, XKSS και D-Type. Πριν από 70 χρόνια έκανε την εμφάνιση της στις πίστες η C-Type. Παράγονταν από το 1951 έως το 1953. Από τις συνολικά 53 C-Type που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950, οι 43 πωλήθηκαν σε ιδιώτες. Το «ρευστό» της σχήμα έφερε την υπογραφή του σχεδιαστή Μάλκον Σέαρ.

Περίοπτη θέση στο βιογραφικό της C-Type έχει η νίκη που σημείωσε με το ντεμπούτο της το 1951 στις 24 Ώρες του Λε Μαν. Ήταν η πρώτη από τις συνολικά επτά νίκες της Jaguar στο θρυλικό γαλλικό αγώνα αντοχής.

Το 1952 η C-Type έφερε μια επανάσταση στους αγώνες με την, καινοτόμα τότε, τεχνολογία των δισκόφρενων, η οποία είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία της Jaguar με την Dunlop. Τη συγκεκριμένη τεχνολογία είχε στη φαρέτρα του ο Στέρλινγκ Μος όταν κέρδισε το Γκραν Πρι του Ρενς, καθώς και τον ιταλικό αγώνα “Mille Miglia”. Το ημερολόγιο δείχνει 1953 και η C-Type με τα καινοτόμα της δισκόφρενα κατακτά και πάλι το ψηλότερο βάθρο στις 24 Ώρες του Λε Μαν.


Οι σύγχρονες C-Type θα κατασκευαστούν χειροποίητα στο Κόβεντρι της Βρετανίας. Όλες του θα πληρούν τις προδιαγραφές που είχε η νικήτρια C-Type το 1953 στις 24 Ώρες του Λε Μαν. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 3.4 λίτρων με τριπλά καρμπυρατέρ Weber 40DCO3, ισχύ 223 ίππων και φυσικά τα περίφημα δισκόφρενα.


Η απαραίτητή τεχνογνωσία θα προέρχεται από τα ιστορικά αρχεία της Jaguar, από τα δεδομένα σάρωσης μιας αυθεντικής C-Type και από την τεχνολογία τρισδιάστατης σχεδίασης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ποιος είπε ότι οι σύγχρονες C-Type δε θα ακολουθήσουν τη μόδα της εξατομίκευσης; Οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 χρώματα αμαξώματος και σε 8 χρωματικές επενδύσεις για το εσωτερικό.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *