Ηλεκτροκίνηση: Η επανάσταση στη φόρτιση

Στη μάχη της εξέλιξη των μπαταριών έχουν ριχθεί οι κατασκευαστές καθώς εκεί θα παιχτεί το “στοίχημα”στην επόμενη μέρα της ηλεκτροκίνησης.


Η StoreDot, μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής μπαταριών ταχείας φόρτισης, εργάζεται πάνω σε αυτόν το στόχο, φέρνοντας επανάσταση στη συμβατική μπαταρία Li-ion και επανασχεδιάζοντάς την για να βελτιστοποιήσει τις δυνατότητές της φόρτισης.

Δουλεύοντας με αλγόριθμους AI και χρησιμοποιώντας οργανικές και ανόργανες ενώσεις, η εταιρεία λέει ότι κατέστησε δυνατή τη φόρτιση ενός EV σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Συνεργάστηκε με τη Vines, έναν πάροχο ενεργειακών λύσεων, μέλος του  Vingroup  του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων στο Βιετνάμ.

Η συμφωνία ακολουθεί την, ήδη, ανακοινωθείσα επένδυση της VinFast στη StoreDot, σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών.


Προς το παρόν, οι εταιρείες ετοιμάζονται να εισαγάγουν λύσεις μπαταριών XFC (υπερταχεία φόρτιση) για την αγορά πράσινης κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων της VinFast.


Όπως εξηγούν τα στελέχη της StoreDot, η μπαταρία πρέπει να έχει μια χημεία που να είναι ικανή να πάρει την υψηλή ισχύ σε λίγα λεπτά, με ασφαλή τρόπο και με αρκετή πυκνότητα ενέργειας, για επαρκή εμβέλεια.

Το άλλο κομμάτι που παίζει ρόλο είναι η υποδομή. Χρειάζονται αρκετοί σταθμοί φόρτισης για να μπορεί να γίνει αυτό.

Ήδη, επί του προκειμένου, η εταιρεία συνεργάζεται με κολοσσούς. 350 κιλοβάτ προέρχονται από την Electrify America και το Charge Point, ενώ και η BP είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές.

Πολλά εξαρτώνται, στο μεταξύ, από την κατάσταση της μπαταρίας και από τα ποιοτικά στοιχεία των σταθμών φόρτισης.


Εκτιμάται, πάντως, ότι στο τέλος της ημέρας, θα υπάρξει ένα μεικτό μοντέλο.

Θα μπορούμε να φορτίζουμε στο δρόμο, στο σπίτι, ενώ κάνουμε τα ψώνια και, εάν ταξιδεύουμε και χρειαζόμαστε άμεση κάλυψη μακράς εμβέλειας, θα την αποκτούμε σε λίγα λεπτά, ώστε να μην καθυστερούμε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *