Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόλεμος τιμών και …μπαταριών

Η κινεζική εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio προχώρησε στην αρχή της εβδομάδας σε μείωση των τιμών των αυτοκίνητων της κατά 4.200 δολάρια, ενώ παράλληλα σταματάει τις δωρεάν ανταλλαγές μπαταριών για νέους αγοραστές.


Ο ανταγωνισμός στα τιμολόγια των κατά βάση πολύ ακριβών ηλεκτρικών αυτοκινήτων εντείνεται για τα καλά και όλοι μπαίνουν σιγά-σιγά σε αυτόν παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις.

Μόλις τον Απρίλιο διαβεβαίωνε ο Δ/νων Σύμβουλος της Nio, Γουίλιαμ Λι, ότι δεν θα συμμετείχε σε «πόλεμο τιμών». Η Tesla και άλλες εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα είχαν μειώσει τις τιμές, νωρίτερα φέτος, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν αγοραστές.

Οι μειώσεις των τιμών πια εφαρμόσθηκαν και στη Nio ακολουθώντας τα σχόλια του Λι, την Παρασκευή, ότι η εταιρεία καθυστερούσε τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες και ορισμένα έργα έρευνας και ανάπτυξης, στην ανακοίνωση κερδών α΄τριμήνου της Nio.

Ο Λι είπε ότι η καθυστέρηση είναι μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης του αντίκτυπου στις ταμειακές ροές από λιγότερες παραδόσεις αυτοκινήτων…


Η εταιρεία ανέφερε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών 2,07 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, χαμηλότερα από αυτά που αποκάλυψε για τα τέλη του 2021 και του 2022.


Η απόφαση της Nio να «περικόψει τα μη βασικά έργα είναι πολύ αργή», ανέφεραν σε σημείωμα τη Δευτέρα αναλυτές της China Merchants Bank International.

«Τώρα αντιμετωπίζει επίσης ένα δίλημμα μεταξύ της θέσης της επωνυμίας και της κερδοφορίας, καθώς έχει αρχίσει να μειώνει τα οφέλη των υπηρεσιών, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα της επωνυμίας της και επομένως τις πωλήσεις πιο σοβαρά από το αναμενόμενο».

Οι αναλυτές μείωσαν την αξιολόγησή τους για τις μετοχές της Nio.

Η Nio ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι δεν θα προσφέρει πλέον υπηρεσίες ανταλλαγής μπαταριών δωρεάν σε νέους αγοραστές.
Nio: Υψηλοί στόχοι για 20.000 αυτοκίνητα το μήνα στο β΄ 6μηνο


Τα τελευταία μηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι παραδόσεις της Nio μειώθηκαν στα 6.155 αυτοκίνητα τον Μάιο, από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου που ήταν λίγο πάνω από 10.000 οχήματα το μήνα. Ο μηνιαίος μέσος όρος το τέταρτο τρίμηνο ήταν περίπου 13.350 αυτοκίνητα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Nio είπε ότι είχε στόχο να παραδώσει τουλάχιστον 20.000 αυτοκίνητα το μήνα το β΄ 6μηνο του έτους.

Οι αναλυτές της Nomura δήλωσαν ότι η εταιρεία αυτοκινήτων μπορεί να βελτιώσει τις παραδόσεις της με νέα μοντέλα, όπως το ES6 SUV και το νέο ET5 touring sedan.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *