Η πρώτη διάφανη οθόνη αυτοκινήτου 

Η επανάσταση στις οθόνες αυτοκινήτων ξεκινάει από την CES 2024 στο Λας Βέγκας.


Εκεί η Continental πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα μιας οθόνης, η καινοτομία της οποίας έγκειται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη στον κόσμο που διαθέτει περίτεχνο κρυστάλλινο διαφανές περίβλημα.

Ο λόγος για τη νέα οθόνη “Crystal Center Display”, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Swarovski Mobility, ενώ στόχος της είναι να ενσωματωθεί σε μελλοντικά premium οχήματα. Παράλληλα η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη των 10 ιντσών, αποτελεί ένα κόσμημα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, δημιουργεί μια νέα εμπειρία εξατομίκευσης για τον χρήση και δεν περιορίζεται απλά στην προβολή πληροφοριών και ενδείξεων.

Επιπλέον προσφέρει νέες ελευθερίες στους σχεδιαστές αυτοκινήτων, ενώ το περιεχόμενο που προβάλει μοιάζει να «αιωρείται» στο ταμπλό, κάνοντας πιο διαισθητική τη χρήση της.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ογκομετρικό κρυστάλλινο πάνελ, το οποίο διαθέτει διακριτικές επιφάνειες που δημιουργήθηκαν με ειδικές τεχνικές λείανσης.

Το λεπτό αλλά και συνάμα εξαιρετικά ανθεκτικό κρυστάλλινο περίβλημα ανταποκρίνεται στις οπτικές και τεχνικές προδιαγραφές. Το φιμέ κρυστάλλινο πάνελ, επιτρέπει στον οδηγό και στους επιβάτες να βλέπουν το ταμπλό πίσω από την οθόνη. Ωστόσο μια πρόκληση που έπρεπε να ξεπεράσουν οι τεχνικοί ήταν η προβολή της οθόνης στο φιμέ κρυστάλλινο πάνελ και να συγχωνεύσουν τα πάντα σε μια ενιαία μονάδα.


Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρησιμοποιήθηκε προηγμένη τεχνολογία microLED. Οι οθόνες MicroLED διαθέτουν αυτοφωτιζόμενα pixel και προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα και ανώτερη αντίθεση σε σύγκριση με τις συμβατικές.


Τέλος, να πούμε ότι η οθόνη “Crystal Center Display” απέσπασε στην Έκθεση CES 2024 βραβείο καινοτομίας στην κατηγορία «τεχνολογία οχημάτων και προηγμένη κινητικότητα». Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον πρωτοποριακό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *