Hyundai Ioniq 5 Robotaxi: Το πρώτο ταξί χωρίς οδηγό

Στη αρχή του 2023 η Hyundai μας είχε συστήσει το Ioniq 5 Robotaxi, ένα ταξί με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, το οποίο εξελίσσονταν στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος στους δρόμους του Λας Βέγκας.


Τα αποτελέσματα μάλλον ήταν αρκετά θετικά, καθώς το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Ioniq 5 Robotaxi θα εισέλθει τελικά στη γραμμή παραγωγής. Η ανάπτυξη και εξέλιξη του έγινε από τη Motional, μια κοινοπραξία για την αυτόνομη οδήγηση, μεταξύ της Hyundai και της Aptiv. Η χρήση των πρώτων  Ioniq 5 Robotaxi θα ξεκινήσει το 2024 στις Η.Π.Α, στο πλαίσιο εμπορικών υπηρεσιών της Motional.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η κατασκευή του θα πραγματοποιείται στο νέο Κέντρο Καινοτομίας της Hyundai Motor Group (HMGICS), το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Σιγκαπούρη. Πρόκειται για τον πρώτο παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας του Ομίλου Hyundai και ένα παγκόσμιο κέντρο δοκιμών για τη μελλοντική κινητικότητα.

Η γραμμή παραγωγής θα συνδυάζει προηγμένο αυτοματισμό με παρακολούθηση και αξιολόγηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα υπάρχουν εγκαταστάσεις δοκιμών και κέντρο βαθμονόμησης. Οι προεργασίες για την παραγωγή του πρωτοποριακού Ioniq 5 Robotaxi 5 διήρκησαν αρκετά χρόνια, ενώ προηγήθηκε μια περιορισμένη σειρά πρωτότυπων οχημάτων που δοκιμάστηκαν εκτενώς σε Η.Π.Α και Σιγκαπούρη για περισσότερο από ένα χρόνο,

Παράλληλα γνωστοποιήθηκε ότι το Ioniq 5 Robotaxi είναι ένα από τα πρώτα αυτόνομα οχήματα Επιπέδου 4 που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα Ομοσπονδιακά Πρότυπα Ασφάλειας Αυτοκινήτων των Η.Π.Α. (FMVSS). Για να κινείται χωρίς την ανάγκη οδηγού ενσωματώνει περισσότερους από 30 προηγμένους αισθητήρες, ένα συνδυασμό από κάμερες, ραντάρ και lidar και ένα υπολογιστικό σύστημα που αυξάνει την ασφάλεια.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *