Ferrari: “The Elegance of the Legend”

Το μουσείο “Enzo Ferrari” στη Μόντενα φιλοξενεί μια σειρά από μοντέλα της Ferrari, που δεν υπάρχουν σε καμία συλλογή του κόσμου.


Και αυτό γιατί είναι τα προσωπικά Ferrari του Gianni Agnelli, που δημιούργησε ο  Enzo Ferrari με τους τεχνικούς στο Maranello.

Aυτός είναι και ο λόγος που η έκθεση φέρει την ονομασία “Gianni Agnelli και Ferrari. The Elegance of the Legend”.

Στην έκθεση υπάρχουν όλα τα Ferrari του Avvocato, με πρώτη και καλύτερη την ανοικτή  Ferrari 166 MM, που ο Enzo παρουσίασε στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τορίνο το 1948. Ο Avvocato για να τονίσει το κομψό αμάξωμα το ονόμασε “barchetta” και μια νέα κατηγορία μόλις γεννήθηκε. Σε χρώμα μπλε-πράσινο με μπέζ εσωτερικό ήταν η πρώτη one-off Ferrari για τον Agnelli.

To δεύτερο αποκλειστικό αυτοκίνητο για τον Agnelli ήταν η Ferrari 212 Inter του 1952. Επίσης σε μπλε απόχρωση με άσπρη οροφή. Μάλιστα έφερε δύο ειδικά σχεδιασμένους προβολείς για να κάνουν την οδήγηση στις υψηλές ταχύτητες ακόμα πιο ευχάριστη.


Το 1955 ο Battista Pininfarina, του σχεδιαστικού οίκου Pinifarina, και προσωπικός φίλος του Enzo, δημιουργούν την 375 Αmerica, ένα επιβλητικό coupe με V12 κινητήρα και εσωτερικό σύμφωνα με την άποψη του Avvocato, όπου μεταξύ των άλλων υπήρχε και ένα μεγάλο ρολόι.


To 1959 παρουσιάζεται ακόμα μια ξεχωριστή η Ferrari. Η 400 Superamerica σε χρώμα ασημί, όπως την ήθελε ο Agnelli. Αυτό το μοντέλο δημιουργεί το grand touring styling, ένα εντελώς καινούργιο σχεδιαστικό κεφάλαιο με υπογραφή Pininfarina.

Oι επισκέπτες θα δουν ακόμα την 365 P Speciale του 1966, οι γραμμές του οποίου είχαν σμιλευτεί από τον κόσμο των αγώνων. Ο Pininfarina ξεπερνώντας τα στερεότυπα παρουσίασε δύο τριθέσια πρωτότυπα με ένα κεντρικό κάθισμα οδηγού. Η έκδοση του Gianni Agnelli έφερε ένα μοναδικό λαμπερό  ασημί χρώμα με μια λεπτή μαύρη λωρίδα να διατρέχει όλο το αμάξωμα.

Το 1984, η Ferrari παρουσίασε τη θρυλική Testarossa, ένα αυτοκίνητο για το οποίο δεν είχε προγραμματιστεί καμία ανοιχτή έκδοση. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, ο Avvocato ανέθεσε στον Pininfarina να φτιάξει μια ανοικτή Testarossa σε χρώμα ασημί με ηλεκτρική υφασμάτινη οροφή.

Από την ξεχωριστή αυτή έκθεση δεν απουσιάζει η Ferrari F40. Ένα γενέθλιο μοντέλο για τα 40 χρόνια Ferrari, το τελευταίο μοντέλο που εξήλθε από το Maranello με τον Enzo εν ζωή. Ήταν η ταχύτερη και ισχυρότερη Ferrari, αλλά και  ακριβότερο για την εποχή αυτοκίνητο στον πλανήτη. Η F40 (1987-1992 με 1.315 αυτοκίνητα παραγωγής) έφερε κινητήρα twinh-turbo 3λιτρο 477 ίππων.  O Αgnelli την ήθελε με διαφορετική επένδυση στο εσωτερικό σε μαύρο χρώμα, ενώ οι τεχνικοί της Valeo εξέλιξαν ηλεκτρονικό συμπλέκτη.


Το 2000 ο Agnelli πρόσφερε ως γαμήλιο δώρο στον Luca Montezemolo, πρόεδρο της Ferrari τότε, την ανοικτή 360 Spider σε χρώμα ασημί  που και αυτή η δημιουργία έφερε την υπογραφή Pininfarina.

Στην έκθεση υπάρχει και η Ferrari F2003-GA αφιερωμένη στον Gianni Agnelli που έφυγε για το τελευταίο ταξίδι στις 24 Ιανουαρίου του 2003. Με αυτό το μονοθέσιο ο Schumacher κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο οδηγών στη Formula 1 και σε συνδυασμό με τον Barrichello ως δεύτερο οδηγό το αντίστοιχο των κατασκευαστών το 2003.

Για την έκθεση αυτή ο πρόεδρος της Ferrari John Elkann δήλωσε: «Η έκθεση αναφέρεται σε μια εξαιρετική συνάντηση. Συνδυάζει, αφενός, τον ενθουσιασμό με τα πιο όμορφα αυτοκίνητα στον κόσμο να προκαλούν ανθρώπους που αγαπούν την οδήγηση, και από την άλλη, τον τεράστιο σεβασμό και το πραγματικό πάθος τον οποίο είχε ο παππούς μου Gianni Agnelli για τα αυτοκίνητα του Maranello. Ένα πάθος που τον οδήγησε να κάνει την κάθε Ferrari την οποία ήθελε ξεχωριστή. Και αυτές τις Ferrari είμαστε στην ευχάριστη θέση να τις μοιραστούμε μέσω της έκθεσης με όλους τους ενθουσιώδεις φίλους της θρυλικής μάρκας”.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *