Ferrari: Αλλάζει το cockpit

Νέο σύστημα για την καμπίνα κάπου μελλοντικού της μοντέλου, το οποίο θα επιτρέπει στον οδηγό να αλλάζει τη θέση του καθίσματός του, τοποθετώντας το σε οποιοδήποτε σημείο του εσωτερικού, οποιαδήποτε στιγμή θελήσει, μετακινώντας το πάνω σε ράγες, ετοιμάζει η Ferrari.


Η αντίστοιχη πατέντα για την εν λόγω τεχνολογία υποβλήθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία στις 27 Ιουλίου του περασμένου έτους και δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2024 στην Υπηρεσία Πατεντών και Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ.

Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή από αριστεροτίμονη σε δεξιοτίμονη διάταξη, για οδήγηση σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Εκτός αυτού, προσφέρεται και η δυνατότητα οδήγησης με τη θέση στο κέντρο της καμπίνας.

Για τη λειτουργία αυτή, απαραίτητη είναι η τεχνολογία brake-by-wire, steer-by-wire και ακόμη και clutch-by-wire. Βέβαια, σε περίπτωση μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων, η Ferrari δε διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο ο επιλογέας θα μεταφερόταν, ανάλογα με τη θέση του καθίσματος του οδηγού. Ενδεχομένως θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο ταμπλό, δίπλα στο τιμόνι.

Όταν το τιμόνι και τα πεντάλ μετακινούνται, μαζί με το κάθισμα, θα συνδέονται με τα χειριστήριά τους με καλωδίωση. Φυσικά, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα είναι διαθέσιμα και αντίστοιχα ασύρματα συστήματα, όμως για την ώρα, η Ferrari θα προσφέρει αυτόν τον τύπο σύνδεσης.


Τα σκίτσα δείχνουν ότι η θέση θα κινείται προς το κέντρο του οχήματος από οποιαδήποτε πλευρά του, με τα πεντάλ να μεταφέρονται σε δεύτερο χρόνο. Τόσο χειροκίνητος, όσο και ηλεκτρονικός χειρισμός θα είναι διαθέσιμος.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *