Ελβετία: Βάζει «φρένο» στα κίνητρα αγοράς EV 

Την κατάργηση της απαλλαγή φόρου των ηλεκτρικών οχημάτων, με τη νομοθεσία να τίθεται σε ισχύ από το ερχόμενο έτος, ανακοίνωσε η Ελβετία. 


Πιο συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι τα EV θα υπόκεινται από την 1η Ιανουαρίου 2024 στον ίδιο φόρο εισαγωγής, ύψους 4%, που ήδη επιβάλλεται στα θερμικά και υβριδικά οχήματα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η απαλλαγή «δεν είναι πλέον απαραίτητη,» εφόσον η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης έχει αυξηθεί κι εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο υιοθετεί την άποψη ότι η φορολογική απαλλαγή είναι πλέον μη απαραίτητη, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης του μεριδίου των ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο των εισαγωγών και τη σύγκλιση των τιμών,» διαβάζει η ανακοίνωση.

Εκτός αυτού, το συμβούλιο αναφέρει ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, συγκρίνοντας τα δεδομένα του 2018 με εκείνα του 2022. Ο αριθμός έχει εκτοξευτεί από τα 8.000 στα 45.000 οχήματα. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, περίπου 30.400 EV έχουν εισαχθεί, παρουσιάζοντας αύξηση 66% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων από τους φόρους νέων οχημάτων. Για το 2022, το έλλειμμα ανήλθε στα 78 εκατ. ελβετικά φράγκα, δηλαδή περίπου 81 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, αναμένεται να κυμανθεί από 100-150 εκατ. ελβετικά φράγκα, δηλαδή 103-155 εκατ. ευρώ.


Με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, το συμβούλιο εκτιμά ότι οι εισπράξεις θα αυξηθούν κατά 2-3 δις ελβετικά φράγκα, δηλαδή 2,07-3,11 δις ευρώ, για την περίοδο 2024-2030.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *