Elon Musk: Δασμοί στα κινέζικα αυτοκίνητα!

Την άμεση επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινέζικων αυτοκινήτων ζήτησε ο Elon Musk, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι κινέζοι θα «διαλύσουν» τους ανταγωνιστές τους παγκοσμίως!


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια εκτεταμένη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει αν η επιβολή δασμών που θα ανακόψουν αυτή τη δυναμική είναι απαραίτητη, για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, μιλώντας με αναλυτές της αγοράς, προέβλεψε ότι οι κινεζικές εταιρείες θα «διαλύσουν» τους ανταγωνιστές τους παγκοσμίως, αν δεν επιβληθούν δασμοί. Το σχόλιο αυτό έρχεται ως αντίδραση στο γεγονός ότι η BYD προσπέρασε την Tesla σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το τελευταίο τρίμηνο του 2023, παρά το γεγονός ότι η δική του εταιρεία κατάφερε, τελικά, να διατηρήσει τον τίτλο του κορυφαίου σε πωλήσεις κατασκευαστή EV παγκοσμίως.

«Αν δεν επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές, οι Κινέζοι θα καταστρέψουν τις περισσότερες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες. Είναι υπερβολικά καλοί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesla ήταν εκείνη που ξεκίνησε τον «πόλεμο» των τιμών το περασμένο έτος, στην προσπάθειά της να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, φτάνοντας όμως πολύ κοντά στο όριο περιθωρίου κέρδους της και προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας.


Αυτό είναι κάτι που οι Κινέζοι δε χρειάζεται να κάνουν, αφού έχουν καταφέρει να προμηθεύονται πρώτες ύλες αποκλειστικά από σταθερές εφοδιαστικές αλυσίδες, χωρίς να επηρεάζονται από τις πολιτικοοικονομικές αναταράξεις που ταλανίζουν την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να διατηρούν το κόστος των EV τους χαμηλό, κάτι που τους επιτρέπει να κινούνται, να εξελίσσονται και να επεκτείνονται πολύ πιο γρήγορα από τους Ευρωπαίους αντιπάλους τους.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *