Cupra Born VZ: Η νέα σπορ έκδοση με 326 ίππους

To 2021 η Cupra λάνσαρε το πρώτο της αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο παραγωγής, το Born, το οποίο τώρα αποκτά μια κορυφαία έκδοση.


Ο λόγος για το νέο και ισχυρότερο Born VZ, ακρωνύμιο της ισπανικής λέξης veloz που σημαίνει γρήγορο. Σύμφωνα με την Cupra το νέο πισωκίνητο Born VZ παράγει ισχύ 240 kW (326 ίπποι) και πλουσιοπάροχη στιγμιαία ροπή 545 Nm.

Σε σύγκριση με την έκδοση e-Boost η ισχύς και η ροπή έχουν αυξηθεί κατά 40% και 75% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα να διαρκεί μόλις 5,7 δευτ. (1 δευτ. ταχύτερα) και η τελική ταχύτητα να ορίζεται στα 200 χλμ./ώρα (+40 χλμ./ώρα).

Ο δυναμικότερος χαρακτήρας του Born VZ συνοδεύεται από τη νέα ανάρτηση DCC Sport για καλύτερο έλεγχο του οχήματος, ενώ βελτιώσεις έχουν γίνει στο σύστημα διεύθυνσης και πέδησης. Η μπαταρία του, καθαρής χωρητικότητας 79 kWh (+2 kWh), υπόσχεται με μια πλήρη φόρτιση 570 χλμ. αυτονομίας. Μπορεί να φορτίσει από εναλλασσόμενο οικιακό ρεύμα ΑC 11 kW, ενώ σε DC ταχυφορτιστή 170 kW φτάνει από 10-80% σε 30 λεπτά.

Η παλέτα για το αμάξωμα του Born VZ περιλαμβάνει δυο νέες αποχρώσεις, την αποκλειστική σκούρα πράσινη “Dark Forest” και τη μαύρη “Midnight Black”. Πατάει σε φαρδύτερα ελαστικά και φαρδύτερους τροχούς 20 ιντσών, οι οποίοι προσφέρονται σε δυο νέα σχέδια, ενώ είναι σφυρήλατοι ή με τρισδιάστατα χάλκινα ένθετα.


Επιπλέον το λογότυπο VZ και το όνομα της Cupra στο αμάξωμα είναι σε σκούρο χρώμιο. Στο εσωτερικό τώρα συναντάμε bucket μπροστινά καθίσματα με χαμηλότερη θέση οδήγησης για πιο σπορ αίσθηση, όπως αυτά που τοποθετούνται στα Formentor VZ5 και Leon VZ Cup. Είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο ύφασμα νήματος Seaqual, καθώς και από Dinamica με 73% ανακυκλωμένο πολυεστέρα.


Προσφέρεται επίσης ηλιοροφή, paddles πίσω από το τιμόνι για ρύθμιση του επιπέδου ανάκτησης ενέργειας σε τρία επίπεδα, νέα μεγαλύτερη οθόνη αφής 12,9 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, φωτιζόμενες πλέον επιφάνειες αφής για τη ρύθμιση του κλιματισμού και την ένταση του ήχου. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το νέο προαιρετικό ηχοσύστημα με 10 ηχεία και ισχύ 425 Watt αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Sennheiser.

Το λανσάρισμα του Born VZ στην Ευρώπη θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *