BMW σειρά 7: Αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 

H BMW θα προσφέρει στον προαιρετικό εξοπλισμό της σειράς 7, σύστημα αυτόνομης οδήγησης, μέχρι την ταχύτητα των 60 χλμ./ώρα.


Το BMW Personal Pilot L3 όπως ονομάζει η γερμανική εταιρεία το σύστημα που εξέλιξε και αναλαμβάνει να οδηγήσει μόνο του το αυτοκίνητο, ελέγχοντας την ταχύτητα, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και τη θέση του αυτοκινήτου στο δρόμο, ανάλογα τη διαγράμμιση.

Βέβαια το σύστημα αφορά για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα που δεν θα ξεπερνά τα 60 χλμ./ώρα, οπότε είναι και για περιορισμένη χρήση και ειδικές συνθήκες. Αν για παράδειγμα παραστεί ανάγκη για συγγραφή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή κάποιας επείγουσας τηλεδιάσκεψης, τότε ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα, όντας στη δεξιά λωρίδα και το αυτοκίνητο θα οδηγείται μόνο του. Είναι δε το πρώτο σύστημα που μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τη νύχτα, χάρη στους ιδιαίτερα εξελιγμένους αισθητήρες του.

Επιπροσθέτως, η γερμανική εταιρεία είναι η πρώτη που προσφέρει δύο συστήματα αυτόνομης οδήγησης, το Level 2 για τη σειρά 5 και το Level 3 για τη σειρά 7. To Level 2 είναι μερικώς αυτοματοποιημένο σύστημα, αφού στηρίζεται πάντα στον οδηγό, ενώ το Level 3 είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Η κυριότερη καινοτομία του Level 2 είναι η δυνατότητα αλλαγής λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο με οπτική επιβεβαίωση και μέχρι την ταχύτητα των 130 χλμ./ώρα.

Τα δύο συστήματα της BMW είναι πιστοποιημένα από τον SAE (Society of Automobile Engineers) με το Level 3 να είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία στη γερμανική αγορά, στη σειρά 7 με κόστος 6.000 ευρώ και παράδοση τον Μάρτιο του 2024.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *