Alfa Romeo Proteo: Ένα “ξεχασμένο” concept

Η Alfa Romeo Proteo επανέρχεται στη ζωή μέσα από τη δουλειά ενός Ιταλού σχεδιαστή, ο οποίος την «επαναπροσδιορίζει» για τη σημερινή εποχή.


Η Proteo, παρουσιάστηκε το 1991 ως ένα coupe-cabriolet concept car που έφερε έναν κινητήρα V6 χωρητικότητας 3,0 L κι απόδοσης 260 ίππων. 

Τριάντα δύο χρόνια μετά, ο σχεδιαστής Mario Piercarlo Marino δίνει μια πνοή ανανέωσης στο μοντέλο, επανασχεδιάζοντας και προσαρμόζοντάς το στη σημερινή εποχή, απαντώντας στο ερώτημα “Πώς θα ήταν η Alfa Romeo Proteo αν παρουσιαζόταν το 2023”.

Όπως είναι λογικό, το μοντέλο έχει λάβει αποκλειστικά ψηφιακή μορφή.

Τα renders του Marino έχουν βασιστεί στην Giulia, το sedan-ναυαρχίδα της εταιρείας. Το μεταξόνιο έχει κοντύνει κατά 15 cm (2,67m) ενώ το συνολικό μήκος ανέρχεται στα 4,25m.


Τα τριπλά στρογγυλά φωτιστικά σώματα της Proteo έχουν διατηρηθεί, ενώ έχουν υπογραμμιστεί από μια λεπτή μπάρα φωτός LED σε κάθε μεριά. Όσο για τον προφυλακτήρα και τη γρίλια, ακολουθούν τα δεδομένα των τρεχόντων μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας.


Και το πίσω μέρος δείχνει να έχει υιοθετήσει πολλά στοιχεία του αυθεντικού concept car από τη δεκαετία του ’90, αφού οι γραμμές του προφυλακτήρα και των φτερών μοιάζουν πολύ με αυτές της Proteo. Όσο για τα πίσω φωτιστικά σώματα, δείχνουν να έχουν λάβει έμπνευση από την Tonale και τη χαρακτηριστική «υπογραφή» που φέρει στο πίσω μέρος, με την οριζόντια μπάρα φωτός. Εκτός αυτού, έχει προστεθεί μια ενεργή αεροτομή, η οποία ανοίγει στα 150 km/h.

Η καμπίνα έχει ντυθεί με καφέ δέρμα και ύφασμα Alcantara, ενώ η διάταξη των διακοπτών και των συστημάτων είναι πιστή αντιγραφή του εσωτερικού της Giulia.

Κάτω από το κάλυμμα, αν το μοντέλο πράγματι ερχόταν στη ζωή, θα υπήρχαν δύο επιλογές κινητήρα. Ο Marino φαντάστηκε τη νέα, εκσυγχρονισμένη Proteo, να συνοδεύεται από έναν τετρακύλινδρο turbo κινητήρα χωρητικότητας 2,0 L, απόδοσης 280 ίππων και 400 Nm κι ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με 6 σχέσεις. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, η Proteo θα μπορούσε να αγγίξει τα 255 km/h και να κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 5 sec.

Στην κορυφή της γκάμας, η νέα Proteo θα φέρει τον ίδιο twin-turbo κινητήρα V6 χωρητικότητας 2,9 L που βρίσκει κανείς στην Giulia Quadrifoglio, ο οποίος μπορεί να εκτοξεύσει το μοντέλο στους 510 ίππους και 600 Nm, κάνοντας τα 0-100 km/h σε 3,5 sec. Η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 320 km/h.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *