Alfa Romeo: Επετειακά λογότυπα θρυλικών μοντέλων

Η Alfa Romeo γιορτάζει διπλά το 2024, καθώς είναι η επέτειος δύο θρυλικών και κλασικών μοντέλων της.


Για να γιορτάσει αυτή τη διπλή επέτειο, η ιταλική εταιρεία δημιούργησε δύο νέα σήματα, με τις επαιτείους των κλασικών της μοντέλων, τα 70 χρόνια της Giulietta Sprint που παρουσιάστηκε το 1954 και τα 50 χρόνια της Alfetta GT που παρουσιάστηκε το 1974.

Τα δύο διαφορετικά λογότυπα, που σχεδιάστηκαν από το Alfa Romeo Centro Stile  παρουσιάστηκαν στις αρχές του έτους, ώστε να υποστηρίξουν τις διάφορες εκδηλώσεις που θα γινουν από φίλους της μάρκας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα λογότυπα  θα διατίθενται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, κόκκινο, λευκό και μαύρο. Φυσικά ιδιαίτερες εκδηλώσεις θα γίνουν και στο μουσείο της Alfa Romeo στο Αρέζε, όπου στις 5 Μαΐου επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Alfetta GT, ενώ στις 2 Ιουνίου, την τιμητική της θα έχει η Giulietta Sprint. Οι ομιλίες που θ’ αφορούν στα μοντέλα και στην ιστορία της Alfa Romeo θα γινουν στο Giulia Hall, του μουσείου, ενώ φυσικά δεν θα λείψουν και παρελάσεις από κατόχους των θρυλικών μοντέλων της Alfa Romeo.

Η Giulietta Sprint παρουσιάστηκε το 1954 στην έκθεση αυτοκινήτου του Τορίνο κι εξοπλιζόταν αρχικά με κινητήρα 1.100 κ.εκ,  αλλά στη συνέχεια η χωρητικότητα αυξήθηκε στα 1.290 κ.εκ, με την ισχύ να φτάνει τους 65 ίππους. Μεταγενέστερα και στην έκδοση με τα διπλά καρμπιρατέρ, η ισχύς αυξήθηκε στους 79 ίππους με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 170 χλμ./ώρα. Η παραγωγή της κράτησε 11 χρόνια, με συνολικά 177.513 παραλλαγές της Giulietta να βγαίνουν από το εργοστάσιο, 24.084 εκ των οποίων οι Sprint.


H Alfetta GT ήταν βασισμένη στην τετράπορτη Alfetta του 1972 με πιο κοντό μεταξόνιο και πιο σπορ ανάρτηση. Το αμάξωμα το σχεδίασε ο Τζιουτζιάρο και αρχικά εξοπλιζόταν με κινητήρα 1.800 κ.εκ. και ισχύ 122 ίππους. Αργότερα τοποθετήθηκαν και πιο ισχυροί κινητήρες, όπως ο V6 των 2.5 λίτρων με τα 6 κάθετα Dell’ Orto και τους 160 ίππους. Στην παραγωγή έμεινε μέχρι το 1986, με συνολικά 136.275 μονάδες να βγαίνουν από το εργοστάσιο.


Μπορεί να λοιπόν να έχουν περάσει 70 χρόνια από την Giulietta Sprint και 50 χρόνια από την Alfetta GT, αλλά όταν τις δούμε στο δρόμο δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαγνητίσουν τα βλέμματα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *