Αγορά νέων αυτοκινήτων: Υπερπροσφορά και πόλεμος τιμών

Σε μία νέα φάση έχει εισέλθει η αγορά αυτοκινήτου, καθώς οι κατασκευαστές προχωρούν σε μειώσεις τιμών προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά.


Η εποχή που οι τιμές των αυτοκινήτων είχαν καταγράψει επίπεδα ρεκόρ φαντάζει πλέον μακρινή, καθώς η υπερπροσφορά οχημάτων οδηγεί σε ανταγωνισμό που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αποκλιμάκωση.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η UBS εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα υπερβεί τις πωλήσεις κατά 6% φέτος, με πάνω από 5 εκατομμύρια οχήματα που θα απαιτήσουν περικοπές τιμών για να προωθηθούν στις κατά τόπους αγορές.

Σύμφωνα με τη Yahoo Finance, αν και αυτές οι μειώσεις τιμών μπορεί να μην πραγματοποιηθούν, άμεσα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζονται, κυριολεκτικά, για έναν πόλεμο τιμών και ορισμένοι κατασκευαστές ηλεκτρικών, κυρίως, οχημάτων (και όχι μόνο), από τώρα ρίχνουν τις τιμές.

“Ο πόλεμος τιμών έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται στον χώρο των EV και αναμένουμε ότι θα εξαπλωθεί στο τμήμα των κινητήρων εσωτερικής καύσης (κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023)”.


Όσον αφορά τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιθανό να δεχθούν μεγάλο πλήγμα λόγω του συνδυασμού του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και των υψηλών τιμών που θέτουν πολλούς καταναλωτές εκτός πρόσβασης.


Ήδη τον Ιανουάριο, η Tesla  μείωσε σημαντικά την τιμή των αυτοκινήτων της.

Αυτό όπως είναι φυσικό οδήγησε να μπαράζ μειώσεων τιμών, καθώς η εταιρία του Elon Mask κυριαρχεί στο συγκεκριμένο χώρο.

Σίγουρα οι επόμενοι μήνες θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, καθώς η αγορά αυτοκινήτου έχει μπει σε μια νέα περίοδο, με την εποχή των ελλείψεων να αποτελεί παρελθόν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *