ΠΟΥ: Κάθε δύο λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

9 Απριλίου 2025, 12:20
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Σοκάρουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη μητρική θνησιμότητα, καθώς το 2023 περίπου 260.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους πριν, κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού τους.



Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό – όπως αιμορραγίες, υπέρταση και λοιμώξεις – πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με επαρκή ιατρική φροντίδα.

«Οι αριθμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι», τονίζει ο ΠΟΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, επισημαίνοντας την ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού στις φτωχότερες χώρες και περιοχές. Η κατάσταση είναι δραματική σε τμήματα της Αφρικής, όπου ο κίνδυνος για τις εγκύους παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

Η Νιγηρία καταγράφει το βαρύτερο τίμημα, με περίπου 75.000 μητρικούς θανάτους το 2023. Ακολουθούν η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Πακιστάν, με τις τέσσερις αυτές χώρες να συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% των θανάτων παγκοσμίως.

Στον αντίποδα, η Ευρώπη κατέγραψε μόλις 450 θανάτους το 2023, γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στις περιοχές με τις καλύτερες επιδόσεις.

Ωστόσο, η συνολική εικόνα περιπλέκεται από ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες επιδεινώνουν την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη για τις εγκύους και τις νέες μητέρες. Παρότι μακροπρόθεσμα έχει σημειωθεί πρόοδος – το 2000 οι θάνατοι έφταναν τις 443.000 – ο ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία για νέες περιφερειακές αυξήσεις.

Ανησυχητικά είναι και τα σημάδια από τις ΗΠΑ, όπου παρατηρείται ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς και από τη Λατινική Αμερική, όπου η πρόοδος είναι περιορισμένη.


Ο στόχος του ΠΟΥ να μειωθεί η μητρική θνησιμότητα κάτω από 70 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις έως το 2030 φαίνεται πλέον ανέφικτος, με τον Οργανισμό να καλεί σε ενίσχυση της πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα, ενημέρωση των γυναικών και αποφυγή περικοπών σε κρίσιμες υγειονομικές υπηρεσίες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άδ. Γεωργιάδης: «Στην Ελλάδα αμφιβάλλω εάν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των παροχών που μας προσφέρει το ΕΣΥ» – Η ανάρτηση από τις ΗΠΑ

«Στην Ελλάδα αμφιβάλλω εάν έχουμε συνειδητοποιήσει το αληθινό μέγεθος των

Ειρ. Αγαπηδάκη: Δωρέαν εξετάσεις σε παχύσαρκους στο πλαίσιο του προγράμματος “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ” τα Καρδιαγγειακά

Τη δυνατότητα να επεκτείνουν την ιατρική υποστήριξή τους τα παχύσαρκα

Άδ. Γεωργιάδης για φαρμακευτική κάνναβη: «Σε καθετί νόμιμο, που γεννά δουλειές και δημιουργεί εξαγωγές είμαστε αρωγοί – Αντιμετωπίζουμε με αυστηρότητα την παρανομία»

Την έκθεση με τα προϊόντα κάνναβης στο Ζάππειο επισκέφθηκε ο

Ελληνική μελέτη για έγκαιρη διάγνωση της αμυλοείδωσης με παλιές εξετάσεις – Ένας στους τέσσερις πεθαίνει στη διετία χωρίς θεραπεία

Έναν νέο έξυπνο και συμφέρον για το σύστημα υγείας τρόπο

Περιφέρειας Κρήτης: Πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Κάτι περισσότερο από ζωηρό είναι το ενδιαφέρον στην Κρήτη, για