Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε κλινικά διαγνωστικά αντιπροσωπεύει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της προγνωστικής ακρίβειας στην καρδιολογία.
Ενώ η καρδιά ενός ατόμου έχει μια χρονολογική ηλικία, διαθέτει ταυτόχρονα και μια βιολογική ηλικία, η οποία εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της. Έτσι, ένας 50χρονος με κακή καρδιακή υγεία μπορεί να έχει καρδιά βιολογικής ηλικίας 60 ετών, ενώ ένας άλλος της ίδιας ηλικίας με άριστη υγεία μπορεί να έχει καρδιά αντίστοιχη ενός 40χρονου.
Μια νεότερη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EHRA 2025, αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αναλύσει δεδομένα από 500.000 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, αναπτύσσοντας έναν αλγόριθμο που μπορεί να προβλέπει τη βιολογική ηλικία της καρδιάς. Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα ή θνησιμότητα.
Σύμφωνα με τον Yong-Soo Baek του Inha University Hospital στη Νότια Κορέα, όταν η βιολογική ηλικία της καρδιάς υπερβαίνει την πραγματική ηλικία κατά 7 ή περισσότερα χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και η πιθανότητα σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων αυξάνονται σημαντικά. Αντίθετα, όταν η καρδιά είναι βιολογικά νεότερη κατά 7 χρόνια από την ηλικία του ατόμου, ο κίνδυνος μειώνεται.
Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε κλινικές διαγνώσεις ανοίγει νέες προοπτικές για ακριβέστερη πρόβλεψη και προληπτική φροντίδα στην καρδιολογία. Αυτή η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση της καρδιακής υγείας, βοηθώντας στην έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση για άτομα σε κίνδυνο.
Πηγή: EHRA 2025