Οι λοιμώξεις των μητέρων στην εγκυμοσύνη διαταράσσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογέννητων

21 Μαρτίου 2025, 15:50
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Οι λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών τους, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής την Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Medicine».



Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιπποκάμπου νεογέννητων αρουραίων και διαπίστωσαν ότι η προγεννητική φλεγμονή επηρεάζει σημαντικά την νευρωνική διεγερσιμότητα. Αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να υποκρύπτουν αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

«Οι μητρικές λοιμώξεις είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη», επισημαίνει ο δρ. Ελιγιάχου Ντρεμένκοφ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, και προσθέτει: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλοιώσεις στη λειτουργία των νευρώνων του ιπποκάμπου στην πρώιμη ζωή θα μπορούσαν να είναι ένας βασικός μηχανισμός που συνδέει την προγεννητική φλεγμονή με αυτές τις διαταραχές».

Κατά τη μελέτη αποκαλύφθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νευρώνων του ιππόκαμπου στα νεογέννητα που εκτέθηκαν στη λοίμωξη των μητέρων τους. Μεταξύ άλλων οι νευρώνες απαιτούσαν ισχυρότερο ερέθισμα για να ενεργοποιηθούν και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στο ερέθισμα. Το ανδρικό φύλο παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση της αυθόρμητης νευρωνικής δραστηριότητας, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με την υψηλότερη επικράτηση ορισμένων νευροαναπτυξιακών διαταραχών στους άνδρες.

Ο ιππόκαμπος είναι μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τα συναισθήματα και τη γνωστική λειτουργία και η δυσλειτουργία του έχει ενοχοποιηθεί για πολλαπλές νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι προγεννητικές ανοσολογικές προκλήσεις μπορούν να διαταράξουν την πρώιμη καλωδίωση του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μακροχρόνιες γνωστικές και συμπεριφορικές διαταραχές.


Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η προγεννητική φλεγμονή αλλάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε νέες προληπτικές ή θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως αντιφλεγμονώδεις θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, νευροπροστατευτικές θεραπείες με στόχευση διαταραγμένων νευροδιαβιβαστικών οδών για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, αλλά και παρεμβάσεις στην πρώιμη ζωή με τεχνικές, όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) για την ενίσχυση της νευρωνικής διεγερσιμότητας και συνδεσιμότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άδ. Γεωργιάδης: «Πλέον, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς μπορούν να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις όσο συχνά είναι αναγκαίο»

Στη διόρθωση μιας σημαντικής αδικίας για τους ογκολογικούς και αιματολογικούς

Ένας στους 10 Έλληνες με σακχαρώδη διαβήτη, με αυξητική τάση στα παιδιά

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι σήμερα οι ασθενείς στην Ελλάδα

Στέλιος Αγγελίδης: Ο δερματολόγος των επωνύμων τώρα και στα Νότια Προάστια με το Narcissus by Stelios Angelidis

Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης αποτελεί ένα από τα κορυφαία… brand

Ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία και τη γήρανση περισσότερο από τα γονίδιά μας

Ο τρόπος ζωής μας, οι συνθήκες διαβίωσης και άλλοι περιβαλλοντικοί

Άδωνις Γεωργιάδης: Με νομοθετική πρωτοβουλία θα ανοίξει η δυνατότητα πρόσληψης Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και απόφοιτων ΙΕΚ και εκτός του ΙΕΚ- ΕΚΑΒ

Νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορεί να