Τα χέρια μας αγγίζουν κάθε μέρα δεκάδες αντικείμενα που είναι τεράστιες εστίες μικροβίων που μπορούν να μας προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Φαινομενικά αθώα αντικείμενα έχουν πάνω τους χιλιάδες μικρόβια. Για αράδειγμα ότι τα μενού σε καφετέριες και εστιατόρια μπορούν να έχουν περισσότερα μικρόβια πάνω τους ακόμα κι από την λεκάνη της τουαλέτας μας.
Ιδού μερικές μόνο από τις χειρότερες εστίες μικροβίων που συναντάμε κάθε μέρα:
Νιπτήρας κουζίνας: Έχει 100.000 φορές περισσότερα μικρόβια από εκείνον του μπάνιου. Γι’ αυτό συνιστάται να τον καθαρίζετε τακτικά με προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη.
Πλυντήριο ρούχων: Αν η θερμοκρασία πλύσης δεν έφτασε τουλάχιστον τους 60 °C, τότε τα ρούχα που θα πιάσετε με τα χέρια σας για να τα βγάλετε από το πλυντήριο, μπορεί να έχουν E.coli, σαλμονέλα, κορονοϊούς και άλλα επικίνδυνα μικρόβια.
Όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας, σταγονίδια βρώμικου νερού μπορεί να εξαπλωθούν σε απόσταση ακόμα και 2,5 μέτρα μακριά! Γι’ αυτό συνιστάται πρώτα να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας και μετά να τραβάτε το καζανάκι.
Πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά τα χέρια μας. Υπολογίζεται ότι ένας ενήλικας αγγίζει κατά μέσο όρο 30 αντικείμενα κάθε 1 λεπτό.
Χώρος εργασίας. Το γραφείο μας στην δουλειά είναι πιθανότατα το υπ’ αριθμόν δύο πιο βρώμικο μέρος στον χώρο εργασίας μετά το τηλέφωνο! Η λύση εδώ είναι να καθαρίζουμε τα βασικά αντικείμενα στο γραφείο μας (τηλέφωνο, πληκτρολόγιο, ποντίκι Η/Υ κλπ) μόλις καθόμαστε σε αυτό.
Προσέξτε τα ψίχουλα, όταν τρώτε. Πέφτουν στο έδαφος και γίνονται τροφή για κάθε είδους βακτήρια.
Τα χαρτονομίσματα θεωρούνται ο “βασιλιάς” των εστιών μικροβίων της καθημερινότητας. Ένα χρησιμοποιημένο χαρτονόμισμα έχει κατά μέσο 3.000 διαφορετικά είδη μικροβίων πάνω του!
Γυμναστήριο: Τα στρώματα γυμναστικής στις κοινές αίθουσες, τα χερούλια στα όργανα γυμναστικής και τα βαράκια, τα αγγίζουν δεκάδες χέρια κάθε μέρα και είναι γεμάτα βακτήρια. Το πιο επικίνδυνο από αυτά είναι ο σταφυλόκοκκος.
Τα κουμπιά στο ασανσέρ και την οθόνη αφής του κινητού σας τηλεφώνου, μέχρι τα χερούλια στις πόρτες και τους διακόπτες για το φως, ακουμπάμε δεκάδες σημεία που είναι γεμάτα βακτήρια.