Μικρότερος ο κίνδυνος νεφρικής νόσου για όσους τρώνε συχνά λιπαρά ψάρια με πολλά ωμέγα-3

3 Αυγούστου 2025, 8:10
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Η κατανάλωση μέσα στην εβδομάδα τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρών ψαριών όπως η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και με επιβράδυνση στη σταδιακή απώλεια της λειτουργίας των νεφρών, δείχνει μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που προστατεύουν τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων των νεφρών.

Από ΧΝΝ – μια λίγο πολύ «σιωπηλή» νόσο – σε διάφορα στάδια πάσχουν περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Σε προχωρημένο στάδιο η ΧΝΝ μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρών και σε πρόωρο θάνατο. Είναι σημαντικό να πάρει κανείς έγκαιρα μέτρα – όπως η αλλαγή της διατροφής του- προκειμένου η έκπτωση των νεφρικών λειτουργιών να είναι πιο αργή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζέισον Γου και Κ.Λ.Ονγκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν 19 έρευνες από 12 χώρες, αναλύοντας στοιχεία συνολικά για 25.570 ανθρώπους ηλικίας 49 έως 77 ετών, από τους οποίους σχεδόν 5.000 εμφάνισαν ΧΝΝ στη διάρκεια 11 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ωμέγα-3 (από οποιαδήποτε πηγή) είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ. Ειδικότερα, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα λιπαρά ψάρια, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Ακόμη, η μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών ψαριών σχετιζόταν με βραδύτερη ετήσια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Η ευεργετική δράση των ωμέγα-3 και ειδικότερα των λιπαρών ψαριών για τα νεφρά ίσχυε για όλες τις ηλικίες, ενώ αντίθετα δεν βρέθηκε να ωφελούν τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης.

Η μελέτη δεν διευκρινίζει ποιό από τα λιπαρά ψάρια έχει την πιο προστατευτική δράση για τα νεφρά, ενώ επισημαίνει ότι σε μικρότερο βαθμό θετική για τα νεφρά δράση έχουν επίσης τα θαλασσινά όπως τα στρείδια και τα μύδια. Δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα αντιστοιχούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε περίπου 250 μιλιγκράμ ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Κρούσματα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α στη Λάρισα

Με αφορμή τα κρούσματα λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α και

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα που συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης και διακινείται μέσω διαδικτύου

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί ότι το προϊόν ByHeart

H ιδιαίτερη επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού» με την διοίκηση του ΙΦΕΤ και τα δώρα στα παδιά

Μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή και σημαντική επίσκεψη έκανε ο  Άδωνις Γεωργιάδης

Ιταλία: Συνεχής βελτίωση του δεκαοκτάχρονου Μάριου, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο

Ο δεκαοκτάχρονος Μάριος, ο οποίος πριν τρεις εβδομάδες υποβλήθηκε σε

Άδωνις Γεωργιάδης για εκστρατεία ΒΑΤ κατά της προμήθειας καπνικών προϊόντων από τους ανηλίκους: «Σημαντική προσπάθεια που βοηθά την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει»

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το παρών στην εκδήλωση