Μ. Θεμιστοκλέους: Στρατηγικές συνεργασίας για την πρόοδο των πολιτικών υγείας στην ΕΕ

26 Μαρτίου 2025, 17:46
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας Κρατών Μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία βρέθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Στο Συμβούλιο συμμετείχαν ο νέος Επίτροπος Υγείας κ. Oliver Varhelyi, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη κ. Hans Kluge, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Emer Cooke και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών, κ. Pamela Rendi-Wagner.



Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ψυχική υγεία παιδειών και εφήβων και οι επιπτώσεις των ψηφιακών τεχνολογιών στη ζωή τους, η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη ασθενειών, καθώς και η διασφάλιση προμηθειών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υφυπουργός, κ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε τη σημασία διασφάλισης της βιωσιμότητας των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, καθώς και τη μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες χώρες. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που ανέδειξαν την ανάγκη λήψης μέτρων σε ενωσιακό επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση της διαθεσιμότητας, του εφοδιασμού και της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση ανταπόκριση της σε αυτό το κάλεσμα και τη διαμόρφωση της νέας πρότασης για τα Κρίσιμα Φάρμακα (Critical Medicines Act). Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα στρατηγικής σημασίας, για την αντιμετώπιση των ευπαθειών στις αλυσίδες εφοδιασμού και των ελλείψεων των φαρμάκων μέσα από τη διερεύνηση των καναλιών προμηθειών και τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες, ιδιαίτερα για φάρμακα ζωτικής σημασίας. Η πρόταση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κοινός στόχος των κρατών μελών αποτελεί η δημιουργία ισχυρού πλαισίου για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού συνεργασίας με την Επιτροπή, για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην πρόσβαση σε φάρμακα.

Ένα ακόμη από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ψυχική υγεία παιδειών και εφήβων, αλλά και οι επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στις ζωές των παιδιών και των νέων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που καταδεικνύεται και από την παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο. Η Ελλάδα επίσης θα προωθήσει την υποβολή Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων στην ΕΕ και την ενσωμάτωσή του στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης.


Τέλος, στη θεματική για την προαγωγή της υγείας αλλά και την πρόληψη των ασθενειών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η πρόληψη είναι προτεραιότητα όλων των πολιτικών υγείας, με στόχο την ισότητα στην υγεία. Η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», το οποίο παρέχει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για μία σειρά διαφόρων παθήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία ενέργεια του Υπουργείου Υγείας δεν έχει πραγματοποιηθεί εκτός των ορίων της νομιμότητας και των ευρωπαϊκών θεσμικών εγγυήσεων

Απάντηση σε άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί ιδιωτικοποίησης του

Θεσσαλονίκη: Κλινική δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Κλινική δοκιμή εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, με

Ειρ. Αγαπηδάκη για Τοπικές Ομάδες Υγείας: Ενέσιμες θεραπείες κατ’ οίκον σε ασθενείς με καρκίνο – Έτος μετασχηματισμού το 2025

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις μεταρρυθμίσεις που αναμένονται το

Η Επικίνδυνη σύνδεση που τριπλασιάζει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες με

Απώλεια ακοής και καρδιακή ανεπάρκεια: Μια ανησυχητική σύνδεση

Μια εκτενής, μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό