Μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health αποκαλύπτει τον στενό δεσμό μεταξύ υπερβολικής χρήσης οθονών, διαταραχών ύπνου και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης σε έφηβους ηλικίας 12-16 ετών. Η έρευνα, που παρακολούθησε 4.810 μαθητές για ένα ολόκληρο έτος, έδειξε ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες -είτε παρακολουθώντας βίντεο, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια είτε χρησιμοποιώντας κοινωνικά δίκτυα- αντιμετώπισαν σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ύπνου τους εντός τριών μηνών.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τα έφηβα κορίτσια, όπου οι διαταραχές ύπνου ευθύνονταν για το 38% έως 57% της σχέσης μεταξύ χρόνου οθόνης και συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι εφηβικές χρήστριες παρουσίαζαν μικρότερη διάρκεια ύπνου, χαμηλότερη ποιότητα ξεκούρασης και τάση για ξενύχτι, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το βιολογικό τους ρολόι. Στα αγόρια, η σύνδεση μεταξύ οθονικής έκθεσης και κατάθλιψης φαίνεται να είναι πιο άμεση και λιγότερο εξαρτώμενη από τον ύπνο.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η βελτίωση των συνηθειών ύπνου θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης στα έφηβα κορίτσια, ακόμα και αν δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως ο χρόνος οθόνης. Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο οι σύγχρονες οικογένειες και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν το σωστό ισορροπημένο τρόπο για να εφαρμόσουν αυτά τα ευρήματα στην καθημερινότητα των εφήβων, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.