HIV: «Καμπανάκι» για εκτίναξη των ποσοστών μόλυνσης παγκοσμίως εάν εφαρμοστούν περικοπές στη χρηματοδότηση

27 Μαρτίου 2025, 9:41
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet HIV» προειδοποιεί ότι οι προτεινόμενες περικοπές από τις μεγαλύτερες χώρες-χορηγούς χρηματοδότησης της εξωτερικής βοήθειας θα μπορούσαν να αναιρέσουν την πρόοδο δεκαετιών που έχει σημειωθεί για τον τερματισμό του HIV/AIDS ως απειλής για τη δημόσια υγεία και οι θάνατοι θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ξανά στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας 2000.



Όπως επισημαίνεται, από το 2015, οι διεθνείς δωρητές έχουν συνεισφέρει περίπου το 40% του συνόλου της χρηματοδότησης για τον HIV σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθιστώντας την υποστήριξή τους ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες θεραπείας και πρόληψης του HIV. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιπροσωπεύουν μαζί πάνω από το 90% της διεθνούς χρηματοδότησης. Ωστόσο, αυτές οι χώρες έχουν πρόσφατα ανακοινώσει σχέδια για την εφαρμογή σημαντικών περικοπών στην ξένη βοήθεια, οδηγώντας σε μια προβλεπόμενη μείωση κατά 24% της παγκόσμιας διεθνούς χρηματοδότησης για τον HIV έως το 2026. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παρέχει σχεδόν το 73% της συνολικής στήριξης, ανέστειλε όλη τη χρηματοδότηση για ξένη βοήθεια (με περιορισμένες εξαιρέσεις) στις 20 Ιανουαρίου 2025 για 90 ημέρες, για να προβεί σε αναθεώρηση και αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων.

Όπως εκτιμάται στη μελέτη μοντελοποίησης για 26 χώρες, αν δεν μετριαστούν οι περικοπές της χρηματοδότησης για τα σχετικά με τον HIV προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από τις πέντε μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες, μπορεί να υπάρξουν ανησυχητικές επιπτώσεις: ως το 2030 θα μπορούσαν να συμβούν από 4,4 έως 10,8 εκατομμύρια πρόσθετες νέες μολύνσεις από τον ιό HIV σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα και από 770.000 έως 2,9 εκατομμύρια θάνατοι από τον ιό σε παιδιά και ενήλικες.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από περικοπές χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα είναι στην υποσαχάρια Αφρική και στους ευάλωτους και περιθωριοποιημένους πληθυσμούς.

Από το 2010 ως το 2023 πολλές χώρες που λαμβάνουν σήμερα υποστήριξη, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη θεραπεία και την πρόληψη του HIV με ετήσια μείωση κατά 8,3% των νέων μολύνσεων κατά μέσο όρο και κατά 10,3% των θανάτων που σχετίζονται με τον HIV.


Οι ερευνητές καλούν την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί για να υποστηρίξει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων για τον HIV.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Θεσσαλονίκη: Επιτυχής μεταμόσχευση κερατοειδούς με δότη βρέφος οκτώ μηνών

Τμήμα ενδοθηλίου κερατοειδούς από νεαρότατο δότη, ηλικίας μόλις 8 μηνών,

Άδ. Γεωργιάδης από Ευαγγελισμό: Σε έναν χρόνο όλοι οι όροφοι του κτιρίου «Πατέρας» θα έχουν ανακαινιστεί

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και

Μ. Θεμιστοκλέους: Στη «μάχη» των εφημεριών τα Κέντρα Υγείας – Ξεκινάει τις επόμενες μέρες το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία

O υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews,

Η χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό σχετίζεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

Μια νέα μελέτη, δημοσιευμένη στο Psychiatry Research, αποκαλύπτει ότι η χρήση

Υψηλά ποσοστά ιλαράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη μείωση των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο

Τα κρούσματα ιλαράς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση,