Επιβεβαιώθηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα σε άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών

Ένας 59χρονος άνδρας στο Μεξικό πέθανε μετά από μόλυνση με στέλεχος της γρίπης των πτηνών, που ονομάζεται H5N2, το οποίο δεν έχει ανιχνευθεί ποτέ σε ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δεν είναι σαφές πώς μολύνθηκε ο άνδρας, αν και έχουν αναφερθεί κρούσματα σε ορισμένες πτηνοτροφικές μονάδες στο Μεξικό.


Ο άνδρας, ο οποίος είχε και άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας που πιθανότατα τον έκαναν ευάλωτο στον ιό, πέθανε στις 24 Απριλίου μετά από πυρετό, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία και γενική δυσφορία, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού δήλωσε την Τετάρτη (05/06) ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από άτομο σε άτομο στην περίπτωση του άνδρα που πέθανε. Επίσης, όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του βρέθηκαν αρνητικοί. Ο ΠΟΥ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο τρέχων κίνδυνος του ιού της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό στο Μεξικό είναι χαμηλός.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Μεξικού ανέφερε ένα ξέσπασμα του ιού A(H5N2) σε μια απομονωμένη οικογενειακή μονάδα στη δυτική πολιτεία Michoacan της χώρας, αλλά τότε είχε δηλώσει ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο για απομακρυσμένες εμπορικές φάρμες, ούτε για την ανθρώπινη υγεία. Μετά τον θάνατο του 59χρονου, οι μεξικανικές αρχές επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού και ανέφεραν το κρούσμα στον ΠΟΥ, ανέφερε ο οργανισμός.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η περίπτωση στο Μεξικό δεν σχετίζεται με το στέλεχος της γρίπης των πτηνών – H5N1 – που μόλυνε τρεις εργαζόμενους σε φάρμες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ.


Ο Άντριου Πέκος, ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins είπε ότι από το 1997, οι ιοί H5 έχουν την τάση να μολύνουν θηλαστικά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ιό της γρίπης των πτηνών.


«Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην παρακολούθηση αυτών των λοιμώξεων, επειδή κάθε διάχυση είναι μια ευκαιρία για τον ιό να συσσωρεύσει εκείνες τις μεταλλάξεις που τον κάνουν να μολύνει καλύτερα τους ανθρώπους», είπε.

Περιπτώσεις γρίπης των πτηνών έχουν πλέον εντοπιστεί σε θηλαστικά όπως φώκιες, ρακούν, αρκούδες και βοοειδή, κυρίως λόγω επαφής με μολυσμένα πτηνά. Η Αυστραλία ανέφερε το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο με A(H5N1) τον Μάιο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν σημάδια μετάδοσης. Ωστόσο, εντόπισε περισσότερα κρούσματα γρίπης των πτηνών H7 σε φάρμες στην πολιτεία της Βικτώριας.

ΠΗΓΗ: BBC, Guardian

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *