Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανησυχητικά ποσοστά μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Επιπλέον, πάνω από 2 εκατομμύρια νεογνά πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια γεννιούνται νεκρά.
Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθειά της να επιτύχει τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση της μητρικής και νεογνικής επιβίωσης έως το 2030. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, 4 στις 5 χώρες δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τη μητρική θνησιμότητα, ενώ 1 στις 3 χώρες δεν θα πετύχει τους στόχους για τη μείωση των θανάτων νεογνών.
Στην Ελλάδα, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας το 2023, με 248 θανάτους βρεφών κάτω του ενός έτους και δείκτη 3,5%, έναντι 3,1% το 2022.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας (7 Απριλίου), το Υπουργείο Υγείας, με θέμα “Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον”, ξεκινά μια ετήσια εκστρατεία ενημέρωσης για την υγεία μητέρων και νεογνών. Στόχος είναι η μείωση της θνησιμότητας και η προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας των γυναικών.
Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη για τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν μητέρες και νεογνά, όπως ψυχικές διαταραχές, ακατάλληλη διατροφή και μη μεταδοτικές ασθένειες.
Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει μονάδες και υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, καθώς και σταθμούς προστασίας μητέρας-παιδιού-εφήβου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν υποστήριξη και συμβουλευτική σε θέματα περιγεννητικής φροντίδας, προαγωγής της υγείας νεογνών, βρεφών και παιδιών, και υποστήριξη γυναικών κατά την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί δίκτυα μαιών μαιευτών και αγωγής υγείας σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.