«Μετά την πανδημία, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών, έχει αρχίσει μία ουσιαστική προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ3, προσθέτοντας ότι “το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οικοδομήθηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια, πάνω στα πρότυπα του αγγλοσαξονικού συστήματος, το οποίο, ακόμη και τώρα, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, ακόμη και στην ίδια τη Βρετανία, ένα σύστημα που χειρίζεται τα οικονομικά του με απαρχαιωμένους τρόπους, οι οποίοι δεν προσαρμόζονται στις ανάγκες της καθημερινότητας».
Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς βάζουμε καινούργιο αέρα μέσα. Στρέφουμε το καράβι του ΕΣΥ προς τα πρότυπα λειτουργίας των κέντρων Ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία δίνουν διαφορετικές δυνατότητες. Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις μέσα στο ΕΣΥ. Οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιδιωτικό έργο, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό προσελκύει ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ. Αυτό βελτιώνει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και θα καταλήξει να βελτιώσει ουσιαστικά και τις απολαβές των λειτουργών του ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».
Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Βαρτζόπουλος, έχουν γίνει πολλά πράγματα και στο χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας, με τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ενώ αρχίζει μία καινούργια εποχή και στον τομέα των εξαρτήσεων, με τη δημιουργία του Ενιαίου Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.
«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν ούτε σε έξι μήνες ούτε σε ένα χρόνο. Χρειάζονται βάθος χρόνου να ωριμάσουν, να αρχίσουν να φέρουν ένα πραγματικό αποτέλεσμα στα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την έκθεση υγείας για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία έδειξε πολύ μεγάλη αύξηση των καταθλιπτικών διαταραχών στην Ευρώπη, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε: «Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό καταθλιπτικών διαταραχών το 2021, ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 7,6%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία και τη Λιθουανία. Οι άνθρωποι βγήκαν σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο από μία φοβερή φυσική καταστροφή, την πανδημία, η οποία κράτησε τρία χρόνια, της οποίας οι επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές, είναι ακόμη ενεργές. Κατά συνέπεια, είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε μία φυσική καταστροφή. Δεν αυξάνεται η νόσος της κατάθλιψης. Αυξάνονται τα συναισθήματα λύπης, δυσφορίας και άγχους μέσα στα πλαίσια της φυσιολογικής συναισθηματικής ζωής του ανθρώπου. Επηρεάζεται ο άνθρωπος, υποφέρει ο άνθρωπος, αλλά αυτό δεν είναι νόσος. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την έννοια της νόσου από την έννοια της συναισθηματικής αντίδρασης σε δυσχερή γεγονότα, σε δυσχερείς καταστάσεις, είναι δύο διαφορετικές έννοιες».
Σε ό,τι αφορά έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει ότι η δημόσια δαπάνη υγείας για τους Έλληνες σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες είναι σχετικά χαμηλή, ο υφυπουργός Υγείας σχολίασε:«Δεδομένου ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε τρεις φορές και μέχρι να βγει και τυπικά από τα μνημόνια το 2018, υπέστη μία ουσιαστική οικονομική ζημία».
Τέλος, αναφορικά με τα περιφερειακά νοσοκομεία, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, ο κ. Βαρτζόπουλος ανέφερε «η Ελλάδα, έχει μία μεγάλη νησιωτικότητα, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι δυνατόν σε κάθε νησί να υπάρχει και νοσοκομείο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν καν να υπάρχει κέντρο υγείας, διότι το νησί είναι μικρό και οι κάτοικοι ελάχιστοι. Εκείνο το οποίο κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δίνουμε κίνητρα στους γιατρούς, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει προσωπικό σε αυτά τα νησιά για τους θερινούς μήνες».