Ανησυχία για την Όμικρον: Μειωμένη η προστασία από τα εμβόλια!

27 Δεκεμβρίου 2021, 9:18
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Τα διαθέσιμα εμβόλια φαίνεται να παρέχουν προστασία απέναντι στην Όμικρον, ειδικά αν κάποιος έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, ωστόσο η προστασία αυτή είναι μειωμένη, σύμφωνα με νέες μελέτες.



Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τρεις πρόσφατες σχετικές δημοσιεύσεις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Nature. Οι πολλαπλές μεταλλάξεις (37 με τις 15 στην περιοχή ακίδα του ιού) του στελέχους στην περιοχή spike του ιού δημιουργούν ανησυχία για το εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν αποτελεσματική ανοσία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Μία μελέτη έδειξε ότι το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στην εξουδετέρωση από ορό ατόμων που είχαν νοσήσει, όσο και από ορό ατόμων που είχαν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια. Ακόμα και ο ορός από άτομα που είχαν λάβει δόσεις ενίσχυσης είχε μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα έναντι του στελέχους όμικρον. Όσο αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα η αποτελεσματικότητα τους έναντι του νέου στελέχους είναι μειωμένη, ακόμα και εκείνων που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται ήδη.

Μία άλλη μελέτη ύστερα από αλληλούχιση του γονιδίου του στελέχους όμικρον απέδειξε ότι και το νέο στέλεχος απαιτεί τον υποδοχέα ACE2 για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Σε δείγματα ορών και από άτομα που είχαν νοσήσει και εμβολιαστεί αλλά και όσων είχαν εμβολιαστεί μόνο, η εξουδετέρωση του στελέχους όμικρον που παρείχαν τα εμβόλια ήταν κατά 22 φορές μικρότερη σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Wuhan. Σε άτομα που είχαν νοσήσει και λάβει δύο δόσεις εμβολίου η εξουδετέρωση του στελέχους όμικρον ήταν αντίστοιχη με την εξουδετέρωση που παρείχε μόνο ο εμβολιασμός χωρίς ιστορικό νόσησης έναντι στο αρχικό στέλεχος όμως του ιού.

Συμπερασματικά η μελέτη αυτή καταλήγει ότι αν και μειωμένη η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, σίγουρα παρέχουν μία κάποια προστασία ειδικά με τις δόσεις ενίσχυσης. Μία τρίτη μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Nature, επιβεβαίωσε τη μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του όμικρον στελέχους, κάτι που πιθανά υπερνικά η τρίτη δόση.

Τα αντισώματα εναντίον της περιοχής RBM έχασαν την αποτελεσματικότητα τους in vitro για το στέλεχος όμικρον, με μόνο 3 από τα 29 να διατηρούν την αποτελεσματικότητα τους (συμπεριλαμβανομένου του ACE-2 μιμητικού αντισώματος S2K146).

Επίσης άλλα αντισώματα που δεν στοχεύουν το RBM ήταν αποτελεσματικά έναντι του όμικρον όπως το sotrovimab, το SX259 και το S2H97. Η διαφυγή του στελέχους όμικρον από την προστασία των αντισωμάτων είναι κομβικής σημασίας αντιγονική αλλαγή στην εξελικτική πορεία του ιού SARS-CoV-2.


Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης παράλληλα με τα γνωστά μέτρα προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους όμικρον και ιδιαιτέρως να αποφευχθεί η νόσηση από αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία ενέργεια του Υπουργείου Υγείας δεν έχει πραγματοποιηθεί εκτός των ορίων της νομιμότητας και των ευρωπαϊκών θεσμικών εγγυήσεων

Απάντηση σε άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί ιδιωτικοποίησης του

Θεσσαλονίκη: Κλινική δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Κλινική δοκιμή εξατομικευμένης θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, με

Ειρ. Αγαπηδάκη για Τοπικές Ομάδες Υγείας: Ενέσιμες θεραπείες κατ’ οίκον σε ασθενείς με καρκίνο – Έτος μετασχηματισμού το 2025

Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις μεταρρυθμίσεις που αναμένονται το

Η Επικίνδυνη σύνδεση που τριπλασιάζει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες με

Απώλεια ακοής και καρδιακή ανεπάρκεια: Μια ανησυχητική σύνδεση

Μια εκτενής, μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό