Η Πρέβεζα είναι πόλη και λιμάνι της Ηπείρου. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, παρά την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Είναι έδρα του Δήμου Πρέβεζας και πρωτεύουσα του Νομού Πρέβεζας και αποτελεί έναν μαγικό προορισμό για διακοπές και χαλάρωση.
Η πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου και στο μέσον περίπου της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Ελλάδας. Είναι κτισμένη στη βόρεια πλευρά του πορθμού της Πρέβεζας, ο οποίος συνδέει τον Αμβρακικό κόλπο με το Ιόνιο πέλαγος. Απέναντί της και σε απόσταση μόλις 600 μέτρων, στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται το επίπεδο και αμμώδες ακρωτήριο του Ακτίου, γνωστό από τη φημισμένη ομώνυμη ναυμαχία του 31 π.Χ. Η θαλάσσια περιοχή κοντά στην Πρέβεζα αποτέλεσε για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας του 1538 μ.Χ., επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται η πόλη.
Βόρεια της Πρέβεζας και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από αυτή βρίσκεται ο εκτεταμένος ερειπιώνας της αρχαίας Νικόπολης, η οποία κτίστηκε από τον Οκταβιανό περί το 30 π.Χ., σε ανάμνηση της νίκης του επί των αντιπάλων του, Μάρκου Αντωνίου και Κλεοπάτρας, μετά τη ναυμαχία του Ακτίου.
Παρά τις τρεις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος Πρέβεζα, η ευρύτερα αποδεκτή άποψη των ερευνητών είναι ότι Πρέβεζα σημαίνει Πέρασμα και ότι η λέξη έφτασε στη μορφή αυτή από τη σλαβική γλώσσα, μέσω της αλβανικής.
Η Πρέβεζα φιλοξενεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Τμήμα αυτό ήταν μέχρι το 2018 ενταγμένο στο πρώην Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο 4559/2018, απορροφήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στην Πρέβεζα λειτουργεί, από το 1991, Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας Ναυτικού Πρέβεζας, η οποία αποτελεί συνέχεια της Δημόσιας Σχολής Προπαιδεύσεως Εμπορικού Ναυτικού Πρεβέζης που ιδρύθηκε το 1969 και της Σχολής Αξιωματικών Ασυρμάτου Εμπορικού Ναυτικού που ιδρύθηκε το 1974.
Οδική πρόσβαση
Τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία της γέφυρας του Ρίου – Αντίριου (2004), της υποθαλάσσιας Σήραγγας Πρέβεζας – Ακτίου (2002), της Εγνατίας Οδού (2009), της Ιονίας Οδού (2017), και της Αμβρακίας οδού (2024), έχει διευκολυνθεί η πρόσβαση τουριστών στην Πρέβεζα. Υπολογίζεται ότι ετησίως επισκέπτονται το Δήμο Πρέβεζας τουλάχιστον 500 τουριστικά λεωφορεία και άλλοι τόσοι επισκέπτες με ΙΧΕ.[99]. Η σταδιακή τουριστική ανάπτυξη κλινών στην Ιόνια παραθαλάσσια περιοχή και η πρόσφατη ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό.
Αεροπορική πρόσβαση
Σε απόσταση οκτώ (8) χιλιομέτρων από την πόλη της Πρέβεζας βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο διοικητικά μεν ανήκει στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά εξυπηρετεί και τις πόλεις της Πρέβεζας και της Λευκάδας.
Αξιοθέατα του Δήμου Πρέβεζας
Ο ενετικός πύργος του ρολογιού της Πρέβεζας
Το Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας στην Πρέβεζα
Αισθητικό δάσος Μονολιθίου, Μονολίθι
Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης
Ενετικός Πύργος (Ρολόι), οδός Εθν. Αντιστάσεως, Κεντρική αγορά, Πρέβεζα
Οθωμανικά Λουτρά Αλή Πασά, Πρέβεζα
Πρώην Οθωμανικό Τέμενος (Γενή Τζαμί), Πρέβεζα
Φρούριο Λασκάρας, Οθωμανικής περιόδου
Κάστρο Αγίου Ανδρέα Πρέβεζας (Ιτς Καλέ),
Κάστρο Αγίου Γεωργίου (Γενή Καλέ), εποχής Αλή πασά
Αρχαία Κασσώπη, Καμαρίνα
Δάσος Λεκατσά, Μυρσίνη
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, Αρχάγγελος
Αρχαία Ακρόπολη Τρίκαστρο, Τρίκαστρο Πρέβεζας
Δάσος Αγίου Βαρνάβα, Λούρος
Παραλία Φάρου Μύτικα
Ποταμός Λούρος
Ποταμός Αχέροντας