Αίγινα: Ο ναός της Αφαίας προσθέτει αξία στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού του Αργοσαρωνικού

5 Απριλίου 2025, 17:05
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Αλλάζει ταχύτητα ο τουρισμός στην Αίγινα, η οποία εμπλουτίζει το τουριστικό της χαρτοφυλάκιο στρέφοντας το βλέμμα στον πολιτισμό, με έμφαση στο ναό της Αφαίας που… άλλαξε επίπεδο με τις εργασίες ηλεκτροδότησής του (υπόγεια καλωδιοποίηση 7χλμ).



Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο στο νησί, που αποτελεί και την κορωνίδα στην προσέλκυση επισκεπτών και για το λόγο αυτό ζητάει την επιτάχυνση των έργων που αφορούν το μοναδικό αυτό μνημείο.


Ο Ναός της (Αθηνάς) Αφαίας βρίσκεται στην Αίγινα, στο ιερό αφιερωμένο στην ομώνυμη θεότητα. Βρίσκεται σε ύψος 160 μέτρων στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το ιερό επίσης βρίσκεται 29 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών.

Η θεότητα ταυτίζεται με την κρητική Δίκτυννα ή Βριτόμαρτη. Σύμφωνα με μια σύμπτυξη μύθων από την ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνως ερωτεύθηκε τη Βριτόμαρτη και την κυνηγούσε και εκείνη για να γλυτώσει έπεσε στη θάλασσα. Την έσωσαν όμως ψαράδες που τη μετέφεραν στην Αίγινα, αλλά κι εκεί την κυνηγούσε ένας από αυτούς. Κατέφυγε λοιπόν στο ιερό άλσος της Άρτεμης και εξαφανίστηκε με τη βοήθεια της θεάς. Σίγουρη είναι η σχέση της με την Άρτεμη, καθώς αλλού αναφέρεται η Βριτόμαρτις ως νύμφη, κόρη της, ενώ η ίδια η Άρτεμη έχει τα λατρευτικά ονόματα Αφαία, Βριτόμαρτη, Δίκτυννα.

Όταν οι ντόπιοι έψαξαν να τη βρουν βρήκαν στη θέση της ένα άγαλμα κι έτσι την ονόμασαν Αφαία (δηλαδή άφαντη). Στη θέση εκείνη ίδρυσαν αργότερα οι Αιγινήτες ένα ιερό και αργότερα χτίστηκε ναός, ο οποίος χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στην οποία πήρε μέρος και το νησί. Η εύρεση της θεότητας πραγματοποιήθηκε μετά την ανακάλυψη αρχαϊκής επιγραφής. Ο αρχικός τύπος του ονόματός της είναι Άφα. Το ιερό της Αφαίας το αναφέρει ο Παυσανίας. Πριν βρεθούν οι επιγραφές, το θεωρούσαν ιερό της Αθηνάς ή του Ηρακλή.


Ο ναός που σώζεται σήμερα χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.: είναι ο δεύτερος, καθώς ο πρωιμότερος δωρικός χρονολογείται στο 570-560 π.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 510 π.Χ. Βαθμιαία το ιερό της Αφαίας παρήκμασε μετά και την αθηναϊκή κυριαρχία στην Αίγινα και μόνο κάποιες επισκευές έγιναν τον 4ο αι. π.Χ. Μέχρι το τέλος του 2ου αιώνα είχε πια εγκαταλειφθεί. Ο ναός θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής και πιστεύεται ότι αποτέλεσε το ναό πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, Ικτίνο και Καλλικράτη.


Στο πλάτωμα του υψώματος στα βορειοανατολικά του νησιού, φαίνεται ότι είχε ιδρυθεί ένας μικρός ναός που δεν σώζεται κανένα ίχνος του. Ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές, στα θεμέλια του βωμού, που υπήρχε εμπρός από τον ναό.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Βόλος: Κανονικά πλέον οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για τον Απρίλιο και Μάιο

Με παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, το

Πασχαλινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Πασχαλινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία

Κορυφαίος προορισμός για το Πάσχα η Κέρκυρα – Αισιοδοξία για τη νέα τουριστική περίοδο

Σημαντικά αυξημένες είναι οι κρατήσεις από τις διεθνείς αγορές για

Δράση ΕΟΤ Γαλλίας: Προβολή της Ηπείρου στον ταξιδιωτικό οδηγό Routard

Η Ήπειρος και τα Μετέωρα έχουν την τιμητική τους στον

Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη ​​​​​​​​​​​

Τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 100 μέρη του πλανήτη με