Ένα σοβαρό περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης από το παράσιτο «ανισάκις» εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας τη σημασία της σωστής επεξεργασίας των ωμών ψαριών. Ένας 22χρονος ένιωσε έντονη αδιαθεσία αμέσως μετά την κατανάλωση σούσι και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Ο νεαρός, ο οποίος δήλωσε στους γιατρούς ότι κατανάλωνε συχνά σούσι, εμφάνισε οξεία συμπτώματα λίγο μετά το γεύμα του. Αρχικά, οι γιατροί εκτίμησαν ότι πιθανόν επρόκειτο για νεοπλασία, με αποτέλεσμα ο 22χρονος να οδηγηθεί στο χειρουργείο για διερεύνηση της κλινικής του εικόνας.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 22χρονος είχε μολυνθεί από το εντερικό παράσιτο «ανισάκις». Αυτό το παράσιτο εντοπίζεται σε ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ψάρια, τα οποία αποτελούν τη βάση πιάτων όπως το σούσι.
Η μόλυνση αυτή, γνωστή ως ανισακίαση (ή ανισακίδωση), προκαλεί έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια και έμετο.
Μετά τη διάγνωση, στον ασθενή χορηγήθηκε στοχευμένη αντιβιοτική αγωγή. Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Πρόκειται για το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο περιστατικό ανισακίασης στη χώρα, γεγονός που καθιστά το συμβάν ιδιαίτερα σημαντικό για την υγιεινή των τροφίμων.
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα