Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης «αδειάζει» τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το θέμα της δημιουργίας της πυρόσφαιρας μετά την μοιραία σύγκρουση των τρεένων στην τραγωδία στα Τέμπη και αναφέρει ότι: «Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν»
Σημαντικά ερωτήματα για την εγκυρότητα του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη θέτει η Έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης, την οποία απέστειλε στα «Ellinika Hoaxes» ο Δρ Γιώργος Μαραγκός, ένας από τους συγγραφείς της.
Η έκθεση συντάχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Bart Merci, στο πλαίσιο της επιστημονικής συνδρομής προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Οι δύο επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υιοθετούν, αλλά ούτε απορρίπτουν κάποιο από τα σενάρια για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων. Ωστόσο, διαμαρτύρονται για την παρουσίαση των ευρημάτων τους στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο -όπως υποστηρίζουν- παραποιεί το περιεχόμενο και το πλαίσιο της μελέτης τους.
Το επίμαχο πόρισμα ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα αριθμητικά μοντέλα CFD, απαιτούνταν περίπου 2.500 κιλά υδρογονανθράκων για την προσομοίωση των τριών σταδίων του φαινομένου: της αρχικής έκρηξης, της πυρόσφαιρας και των δευτερογενών πυρκαγιών. Παράλληλα, απορρίπτει τη δυνατότητα τα έλαια σιλικόνης να ευθύνονται για την έκρηξη, υποστηρίζοντας πως, ακόμα και σε περίπτωση μεγάλης διασποράς, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μια περιορισμένη τοπική ανάφλεξη.
Ο Δρ Μαραγκός, σε επικοινωνία του με τα «Ellinika Hoaxes» στις 4 Απριλίου, διέψευσε κατηγορηματικά αυτή την ερμηνεία, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την ποσότητα ή τον τύπο του καυσίμου» που αναφέρεται στο πόρισμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδιο μέγεθος πυρόσφαιρας μπορεί να επιτευχθεί με πολύ μικρότερες ποσότητες καυσίμου, ανάλογα με τις τιμές και τα δεδομένα που τροφοδοτούνται στο μοντέλο.
Ο Δρ. Γ. Μαραγκός (πανεπιστήμιο Γάνδης) μας απέστειλε πριν λίγο την έκθεση του Πανεπιστημίου (όπως εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ), η οποία επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα των @ellinikahoaxes και τη μεταξύ μας αλληλογραφία.https://t.co/WrIDOPGS2I
— @ellinikahoaxes (@ellinikahoaxes) April 15, 2025
«Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν»
«Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν, εφόσον υπάρχει επαρκής θερμική πηγή. Μου έκανε εντύπωση που στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναφέρεται το αντίθετο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η ερευνήτρια των «Ellinika Hoaxes», Έλενα Βατάλα, υπενθυμίζει ότι στο σενάριο Case04_05b -το οποίο βασίστηκε σε δεδομένα της ομάδας εμπειρογνωμόνων των οικογενειών- εξετάστηκε η πιθανότητα καύσης σιλικονούχων ελαίων αμέσως μετά τη σύγκρουση. Το σενάριο αυτό έχει υιοθετηθεί από αρκετές τεχνικές εκθέσεις, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι μία και μόνο μικρή τροποποίηση στις συνθήκες της προσομοίωσης μπορεί να κάνει την καύση απολύτως πιθανή.
Ο Δρ. Γ. Μαραγκός έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα την έκθεση της Γάνδης (όπως εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ), η οποία επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα των @ellinikahoaxes και τη μεταξύ μας αλληλογραφία με τον επικεφαλής της έκθεσης. https://t.co/Ahq363Gn8L
— E l e n a V a t a l a (@ElenaVat) April 15, 2025
Η αναφορά στο σενάριο Case04_05b από την ερευνήτρια είναι ακριβώς για την καύση των ελαίων σιλικόνης, ως την αιτία της δημιουργίας της πυρόσφαιρας αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – το οποίο έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες πραγματογνωμοσύνες για την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Εν ολίγοις, οι πανεπιστημιακοί υπονοούν ότι μία μικρή μεταβολή των παραμέτρων της προσομοίωσης αφήνει χώρο για το σενάριο της καύσης των ελαίων σιλικόνης…
Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την Έκθεση:
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τραγωδία, υιοθέτησε με επιφύλαξη το συγκεκριμένο σενάριο, ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση. Ειδικότερα, στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις των τεχνικών συμβούλων Κώστα Λακαφώση και Βασίλη Κοκοτσάκη, με τον δεύτερο να δηλώνει ότι 28 από τα 57 θύματα δεν σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση, αλλά κάηκαν από τη φωτιά που προκλήθηκε από «πιθανό παράνομο εύφλεκτο φορτίο».