Στην σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μεσημέρι της Κυριακής.
«Επαναξιολογούμε καθημερινά την πορεία της ακολουθίας με κύριο κριτήριο την παράμετρο b που στην παγκόσμια σεισμολογία θεωρείται ως “stress-meter” και εκφράζει γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης, όπως η διανομή των τεκτονικών τάσεων και η ετερογένεια του υλικού. Έως τη γένεση του μεγαλύτερου σεισμού μεγέθους Μ=5,3 στις 10/2, η ακολουθία είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προσεισμών», εξηγεί αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει:
«Δηλαδή, εκθετική αύξηση του πλήθους των σεισμών, συνεχή αύξηση των μεγεθών, και συνεπώς σταδιακή μείωση της κρίσιμης και θεμελιώδους σημασίας παραμέτρου b. Το υποστήριξα από την αρχή δημόσια και συνεχώς. Μετά τον σεισμό Μ=5,3 εμφανίζεται σταδιακή μεταβολή-ύφεση με πτώση του πλήθους και των μεγεθών τουλάχιστον των σεισμών μεγέθους μεγαλύτερου του 3. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το προηγούμενο 24ωρο».
«Τα δύο ενδεχόμενα που διερευνάμε παραμένουν. (1) Πρόκειται για μόνιμη ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς υπέρβαση του μεγέθους 5,3, και η ακολουθία θα ολοκληρωθεί σταδιακά. (2) Πρόκειται για πρόσκαιρη σεισμική ησυχία που προηγείται ενός ακόμη ισχυρού σεισμού. Η διερεύνηση συνεχίζεται», τονίζει στη συνέχεια.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Επαναξιολογούμε καθημερινά την πορεία της ακολουθίας με κύριο κριτήριο την παράμετρο b που στην παγκόσμια σεισμολογία θεωρείται ως “stress-meter” και εκφράζει γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης, όπως η διανομή των τεκτονικών τάσεων και η ετερογένεια του υλικού. Έως τη γένεση του μεγαλύτερου σεισμού μεγέθους Μ=5,3 στις 10/2, η ακολουθία είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των προσεισμών.
Δλδ., εκθετική αύξηση του πλήθους των σεισμών, συνεχή αύξηση των μεγεθών, και συνεπώς σταδιακή μείωση της κρίσιμης και θεμελιώδους σημασίας παραμέτρου b. Το υποστήριξα από την αρχή δημόσια και συνεχώς. Μετά τον σεισμό Μ=5,3 εμφανίζεται σταδιακή μεταβολή-ύφεση με πτώση του πλήθους και των μεγεθών τουλάχιστον των σεισμών μεγέθους μεγαλύτερου του 3.
Αυτή η τάση συνεχίστηκε και το προηγούμενο 24ωρο.
Τα δύο ενδεχόμενα που διερευνάμε παραμένουν. (1) Πρόκειται για μόνιμη ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς υπέρβαση του μεγέθους 5,3, και η ακολουθία θα ολοκληρωθεί σταδιακά. (2)
Πρόκειται για πρόσκαιρη σεισμική ησυχία που προηγείται ενός ακόμη ισχυρού σεισμού. Η διερεύνηση συνεχίζεται».