Στην 9η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής η ομάδα Autonomous από το Γαλάτσι

Την 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου κατέκτησε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής η ομάδα ρομποτικής Autonomous του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου.


Ο Παγκόσμιος Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2021 διεξήχθη με 7 ομάδες από την Ελλάδα, τέσσερις εκ των οποίων βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Οι 7 ομάδες της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής είχαν νωρίτερα αναδειχθεί από τον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2021, ο οποίος πραγματοποιήθηκε 25-26 Σεπτεμβρίου 2021 από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. Ο φετινός παγκόσμιος τελικός με έδρα τη Γερμανία και τη συμμετοχή 65 χωρών διεξήχθη διαδικτυακά (στερώντας στις ομάδες σε μεγάλο βαθμό τον ενθουσιασμό και τις εμπειρίες που αποκομίζουν από διεθνείς συμμετοχές).

Η ομάδα Autonomous του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου κατέκτησε με την εκπληκτική παρουσία της, που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως κατά τη διαδικτυακή διοργάνωση, την 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου και αγωνίστηκε απέναντι σε χώρες-μεγαθήρια της τεχνολογίας με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Λυκείου Κυριάκο Ασώματο, Ραφαέλα Δένδη, Νίκο Μιαουδάκη, Γιάννη Πεφάνη, Βασίλη Ρουσόπουλο και βασικούς πρωταγωνιστές την Κυριακή Μπάκα, τον Στάθη Πουλακίδα, τον Γιώργο Κουτσούκο και τον ακούραστο δάσκαλό τους Γιώργο Μαρκόπουλο.

Η ομάδα Autonomous μετά την πρώτη της συμμετοχή στον εθνικό τελικό WRO 2018 όπου κέρδισε την 1η θέση και εκπροσώπησε την Ελλάδα κατακτώντας στην Ταϊλάνδη την 4η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία Open Γυμνασίου, μεγάλωσε και με τη δεύτερη συμμετοχή της, δείχνοντας τη δυναμική της, κατόρθωσε και πάλι να διακριθεί και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Αυτή τη χρονιά το θέμα της Ολυμπιάδας ήταν «PowerBots – Το μέλλον της Ενέργειας» και η ομάδα Autonomous δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο project που αφορά ένα συστεγαζόμενο οικολογικό, τεχνολογικά σύγχρονο και ενεργειακά αυτόνομο γηροκομείο-ορφανοτροφείο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα θέματα που αφορούν στην ενέργεια, αλλά και τα κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη που θα έχει στους ανθρώπους που κατοικούν εκεί. Το ονόμασαν «Blossoms Roots», δημιουργώντας ένα λογοπαίγνιο με τα παιδιά που ανθίζουν σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον και τους ηλικιωμένους που προσφέρουν σταθερότητα και γερές ρίζες για την ανάπτυξή τους.


Οι εγκαταστάσεις του «Blossoms Roots» στοχεύουν στο να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, να παρέχουν στους ενοίκους ευχάριστη και ασφαλή διαμονή, δυνατότητα άθλησης αλλά και συμμετοχή στην καλλιέργεια και παραγωγή της τροφής με σύστημα ενυδρειοπονίας. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι να παράγεται η ενέργεια που καταναλώνεται, τόσο από ανανεώσιμες πηγές (μεπεριστρεφόμενους ηλιακούς συλλέκτες που ακολουθούν την πορεία του ήλιου και υδροηλεκτρική μονάδα που εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια του νερού από το σύστημα ενυδρειοπονίας) όσο και από την ενέργεια που παράγει το ανθρώπινο δυναμικό που κατοικεί σε αυτό (μετατρέποντας την κινητική ενέργεια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα όργανα γυμναστικής σε ηλεκτρική ενέργεια). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κατασκευής αποτελούν επίσης τα αυτοματοποιημένα συστήματα εξοικονόμησης πόρων και συγκεκριμένα:

Εξοικονόμηση ενέργειας με αυτόματη ενεργοποίηση κλιματισμού ή επιδαπέδιας θέρμανσης ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος καθώς και αυτόματη ενεργοποίηση φωτισμού με την ύπαρξη κίνησης.
Από τη λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος ενυδρειοπονίας με ρομποτικά συστήματα επιτυγχάνεται μόνωση του κτιρίου με την χρήση κατάλληλης διάταξης και υλικών καθώς και φυτική & ζωική παραγωγή και αυτοματοποιημένη συλλογή τους που μπορεί να καλύψει μέρος των επισιτιστικών αναγκών των ενοίκων με μείωση των μετακινήσεων και βελτίωση του μικροκλίματος (πράσινη ταράτσα)
Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την παραγόμενη ενέργεια τόσο για τις ανάγκες μετακίνησης των ενοίκων όσο και για άλλους χρήστες
Αυτοματοποιημένη λειτουργία αναφοράς για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου στο χώρο του κτιρίου για την ασφάλεια των ενοίκων (αυτόματο άνοιγμα μόνο σε υγιή μέλη του Blossoms Roots με έλεγχο της θερμοκρασίας τους)

Από τα βασικά πλεονέκτημα της κατασκευής είναι ότι η ενέργεια από όλες τις συσκευές καταγράφεται σε μία βάση δεδομένων, ώστε η παραγωγή και κατανάλωση αυτής της να ελέγχεται και να προγραμματίζεται ανάλογα με τη χρήση της. Όλες οι ρομποτικές λειτουργίες της κατασκευής, καθώς και η βάση καταγραφής της ενέργειας εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο στο Site των εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκε, καθώς και με τη δημιουργία εφαρμογής η οποία είναι συμβατή με Android ώστε όλα να είναι ελέγξιμα και διαχειρίσιμα ακόμη και από απόσταση.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *