Θεσσαλονίκη: «Μάχη» να μη βυθιστεί το αντιτορπιλικό «Βέλος» – Δύτης καταγράφει τις ζημίες από τους ανέμους

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Κυριακής η επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος», το οποίο βρίσκεται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και χθες υπέστη φθορές από τους θυελλώδεις ανέμους.


Στην πρύμνη του αντιτορπιλικού, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει σημειωθεί ρήγμα και σήμερα γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους μηχανικούς να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν, καταγράφοντας το μέγεθος των φθορών που έχει υποστεί το ιστορικό πλοίο, ώστε να στεγανοποιηθεί το ρήγμα.

Στο σημείο βρίσκεται ρυμουλκό ενισχύοντας την σταθερότητα του πλοίου, ενώ βούτηξε και δύτης για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Σημειώνεται ότι το πλοίο που λειτουργεί ως μουσείο, είναι αγκυροβολημένο από τον Σεπτέμβριο του 2019, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής.

Παράλληλα, λόγω των ισχυρών ανέμων, ξηλώθηκε χθες ο θόλος στο Basketball Airdome Skg, που βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και έγειρε στέγαστρο βενζινάδικου, στην οδό Λαγκαδά, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί και στις δύο περιπτώσεις. Η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα, με πτώσεις δέντρων και κλαδιών, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται δεκάδες κλήσεις.


Ευάγγελος Αποστολάκης: Να διερευνηθούν τα αίτια

Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου, ζητά ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή δημοσιεύματα που συνοδεύονται και από φωτογραφικό υλικό κατά τα οποία «το αντιτορπιλικό (Α/Τ) ‘Βέλος’, σύμβολο του Αντιδικτατορικού αγώνα και πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στην πρύμνη του πλοίου».

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το ‘Βέλος’ στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί». Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *