Ναυάγιο στην Πύλο: Μαρτυρίες σοκ – “Γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια” – 79 νεκροί εκατοντάδες αγνοούμενοι

Μαρτυρίες σοκ έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο αλιευτικό που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου κατά τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών. 


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο ήταν γύρω στους 500 με 700 με τους επιζώντες να δηλώνουν που στα αμπάρια του πλοίου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά. 

Αυτή τη στιγμή οι νεκροί ανέρχονται στους 79, ενώ 104 άνθρωποι διασώθηκαν. Με την επιχείρηση διάσωσης όμως να είναι σε εξέλιξη ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει. 

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.


Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.


Στην Καλαμάτα μετέβη η πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμετείχε σε σύσκεψη στο λιμεναρχείο Καλαμάτας και στη συνέχεια επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο.

Σχοινάς: “Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα”

Την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

«Επικοινώνησα με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά σχετικά με την τραγωδία ανοικτά της Πύλου. Όλες οι υπηρεσίες και οι επιτόπιες ομάδες των οργανισμών της ΕΕ είναι στην απόλυτη διάθεση των ελληνικών αρχών. Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα» αναφέρει στην ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ. Σχοινάς.

Το χρονικό

Το αλιευτικό “Αντριάνα” είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι. Είχε εντοπιστεί στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο σκάφος μη επανδρωμένο του Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική. Υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές, δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.


Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.
Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια βεβαίως αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο σίγουρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος, ενώ ελέγχονται πληροφορίες για το κατά πόσο υπήρχαν άνθρωποι σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα καταστρώματα.

Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφείς υπό ποιες συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό για το κινδυνεύον σκάφος στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα, ένα C130 μετέβησαν εκεί. Από τις πρώτες ώρες έγινε μεγάλη προσπάθεια και μέσα στο σκοτάδι κατέστη δυνατό να διασωθούν 104 άνθρωποι. Από εκείνη την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες αν και απέλπιδες πια, μετά από τόσες.

Παρακάτω είναι το σημείο που εντοπίστηκε το βυθισμένο αλιευτικό, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *