Μητσοτάκης στο Mega: «Αντίπαλός μας στις εκλογές η ξαπλώστρα και ο εφησυχασμός, χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση»

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» στο Mega ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αντίπαλος της ΝΔ είναι «η ξαπλώστρα και ο εφησυχασμός» στις εκλογές και ζήτησε από την κόσμο να πάει να ψηφίσει για να μπορέσει να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση της γαλάζιας παράταξης και να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες κάλπες τον Αύγουστο.

Είπε ότι αισθάνεται καλά μετά την περιπέτειά του με τον κορονοϊό και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι όπως του είπε η ομάδα του ούτε ο covid δεν άντεξε τους ρυθμούς του. Είπε ακόμα ότι πέρασε τον covid με πολύ ήπια συμπτώματα αλλά έχουμε στην διάθεσή μας πολλά όπλα να τον αντιμετωπίσουμε. Ερωτηθείς αν αισθάνεται άτρωτος είπε «ότι γιατί η κάλπη είναι άδεια και οι πολίτες πρέπει να ξαναψηφίσουν». Ωστόσο είπε ότι αισθάνεται ικανοποίηση από το ποσοστό αλλά και ευθύνη για να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά για να είναι χρήσιμος ως πολιτικός και ως πρωθυπουργός.

«Τον κορωνοϊο τον πέρασα γρήγορα. Όπως μου είπε ο γιος μου “ούτε ο covid δεν άντεξε τους ρυθμούς σου”. Δεν μου άφησε κάτι. Πιστεύω πια ότι και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη θα εμφολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο για να περιορίζουμε τις επιπτώσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την περιπέτειά του με τον κορονοϊό.

Ζήτησε να μην θεωρήσει κανείς ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και να μην επιδειχθεί αλαζονεία. Στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση με ένα νόμο που δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα. Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί όπως είπε με την απλή αναλογική ναρκοθέτησε την πορεία τη χώρας. Εξήγησε ότι όσον αφορά στις τρίτες κάλπες τον Αύγουστο νομοτελειακά θα οδηγηθούμε εκεί αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πριν από τα τραγικά περιστατικά του ΕΣΥ είχε μιλήσει για την ανάγκη αναμόρφωσής του.


Αναφέρθηκε στην πρωινή του επίσκεψη στον Άγιο Σάββα και το πρωτοποριακό πρόγραμμα Οίκοθεν για θεραπεία των καρκινοπαθών στο σπίτι.

Τόνισε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ και είπε ότι η πρόκληση είναι μεγάλη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το debate που έγινε και αυτό που θα γίνει είπε ότι θεωρεί ότι ακούστηκαν χρήσιμα πράγματα και οι δημοσιογράφοι έκαναν καλά την δουλειά τους. «Δουλειά τους είναι να μας στριμώχνουν», είπε και πρόσθεσε ότι είναι μια ευκαιρία να ακουστούν τα προγράμματα των κομμάτων και οι θέσεις τους.

«Αντίπαλός μας είναι η ξαπλώστρα και ο εφησυχασμός και οι πολίτες σκέφτηκαν πολύ για να κάνουν αυτή την επιλογή στις προηγούμενες εκλογές. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά για τι ψηφίζουν».


To debate

Για το αν θα κάνει debate με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν έχουμε προεδρικό σύστημα αλλά κοινοβουλευτικό και η τηλεμαχία γίνεται με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Νομίζω ότι σε έναν βαθμό οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν θα μάθουν κάτι καινούριο από ένα debate ανάμεσα σ εμένα και τον κ. Τσίπρα.

Στο ερώτημα πώς αισθάνεται μετά τις εκλογές του Μαΐου είπε ότι «δεν αισθάνομαι άτρωτος. Οι κάλπες είναι άδειες και πρέπει να γεμίσουν. Αισθάνομαι ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του Μαΐου. Αυτο το ποσοστό που πήραμε αυξάνει την ευθύνη για να τιμήσω την εμπιστοσύνη και να εφαρμόσω το πρόγραμμα που είπαμε και να είμαι χρήσιμος ως πρωθυπουργός . Ο κάθε πολίτης που σε ψηφίζει σου δίνει ατομική εντολή να λύσουμε αυτό που τον απασχολεί. Το υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ευθύνη. Δεν είναι λευκή εντολή και εντολή αλαζονείς ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί και θα πρέπει να πάμε χαλαροί στην κάλπη».

Εξηγώντας τη δήλωση του για το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης είπε ότι «αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική τον Μάιο θα είχαμε ήδη κυβέρνηση .Καταλαβαίνω την κούραση αλλά κάποιοι άλλοι την επέλεξαν την απλή αναλογική. Χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα μια ισχυρή κυβέρνηση. Ετσι όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί δεν υπάρχει η δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν είναι παρά το λογικό συμπέρασμα όταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είνια σύμμαχοί μας λένε ότι δεν ενδιαφέρονται και θέλουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το αν έχει παίξει ρόλο η παρουσία του στο TikTok και απάντησε «δεν είναι η νέα μου εικόνα. Το TikTok έδειξε την πραγματική μου εικόνα. Το ίδιο μου συμβαίνει και όταν συναντώ ανθρώπους από κοντά. Το TikTok μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε τη γλώσσα της νεολαίας και τι θέλει».

«Οι νέοι δεν μας ψήφισαν για την εικόνα αλλά επειδή μιλήσαμε για τα πραγματικά τους προβλήματα. για θέματα παιδείας, για την εργασία, για το bullying. Το χαίρομαι το TikTok γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να αυτοσαρκάζομαι και να βγάζω ένα μέρος της έντασης από την σκληρή δουλειά που κάνουμε».

Τα μαθητικά χρόνια

«Ήμουν καλός μαθητής αλλά δεν ήμουν ο κλασσικός σπασίκλας. Ήμουν αρκετά κοινωνικός και κάναμε ό,τι κάνουν τα παιδιά. Χαίρομαι που έχω κρατήσει ισχυρές φιλίες από τα χρόνια του σχολείου. Αν ξεφύλισσες το λεύκωμα του 1986 θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που δείχνουν μια κανονική σχολική ζωή πέρα από τα μαθήματα».

«Είχα από μικρός την αίσθηση της ευθύνης αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα το να μην εκθέσω τον πατέρα μου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και θυμήθηκε, μάλιστα, ένα καλοκαίρι που ήταν στη Μύκονο ενώ ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός: «Κάποιος μου είπε υπογράφετε να μην γίνει καινούργιο λιμάνι και εγώ υπέγραψα. Με έπιασε ο πατέρας μου μετά και με ρώτησε αν το έκανα. Ευτυχώς τελικά έγινε το λιμάνι στη Μύκονο».

«Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι είναι προνομιούχα αλλά να μην θεωρήσουν ότι το αξίωμα που έχουμε είναι δεδομένο και τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται αλαζονικά απέναντι σε άλλους. Και πιστεύω ότι το καθένα από τα τρία παιδιά μου το έχουν ενστερνιστεί. Έχει τελειώσει πια το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”».

Τι είπε για τα παιδιά του

Για τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε να πάρουν και να μην πάρουν τα παιδιά του είπε «θα ήθελα να πάρουν την επιμονή και προσήλωση στον στόχο» και ότι «μερικές φορές αντιδρώ πιο απότομα. Τους λέω πάρτε μια ανάσα, κοιμηθείτε και δείτε το πρόβλημα με πιο ψύχραιμο μάτι». Έστειλε, δε, το μήνυμα ότι η ζωή είναι γεμάτη αναποδιές αλλά δεν πρέπει κανέναν να τον πάρει από κάτω κάνοντας αναφορά στα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Τα παιδιά μου είναι πολύ ανοιχτά μαζί μου. Αν για κάτι είμαι υπερήφανος είναι τα παιδιά μου. Κάθε γονιός θέλει να αισθάνεται ότι έχει εκπληρώσει αυτή την αποστολή. Μου αρέσει που έχω ανοιχτή σχέση με τα παιδιά μου. Να μοιράζονται τα προβλήματά τους, να μου δείχνουν πράγματα που μπορώ να κάνω καλύτερα. Έρχονται συχνά και μου λένε “αυτό πρέπει να το φτιάξεις” και εγώ προσπαθώ να τους εξηγήσω τι κάνω γι αυτό και να τους εξηγήσω ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα».

Για το πώς θα αντιδρούσε αν κάποιο από τα παιδιά του είχε σύντροφο που θα ψήφιζε άλλο κόμμα απάντησε «με πολύ χιούμορ. δεν έχω αφήσει την πολιτική να επηρεάζει την προσωπική ζωή των παιδιών μου. Τους αφήνω να μου συστήσουν μόνους τους, τους συντρόφους τους»

Σημείωσε ότι δεν ασχολείται και δεν απαντά σε κακεντρεχή σχόλια «αν και το έκανα παλαιότερα» τονίζοντας ότι η σύζυγος και τα παιδιά του επιμένουν στο να μην δείχνουν καμία αλαζονεία. «Η δουλειά που κάνουμε έχει πολλά φώτα και προβολείς αλλά οταν τα φώτα σβήνουν μένουμε με τα προβλήματα για τα οποία πολλές φορές χρειάζεται να πάρουμε την λιγότερο κακή απόφαση. Αυτό που χρειάζεται ένας πολιτικός είναι να έχει την οικογένεια του να τον στηρίζει και να του λέει την αλήθεια. Και εγώ αυτό το έχω με τη Μαρέβα και με τα παιδιά μου».

Για τις δυσκολίες με τη σύζυγό του είπε ότι «για χρόνια δεν ήμασταν μαζί. Την ξεπεράσαμε τη δυσκολία με το να μην χρεώσουμε στον άλλο τα προβλήματα στη σχέση μας. Πρέπει να είσαι απόλυτα ταγμένος στα παιδιά ακόμα και αν δεν είσαι μαζί με κάποιον. Δεν είπαμε ποτέ κακές κουβέντες ο ένας για τον άλλο και όταν βρεθήκαμε ξανά μαζί επανατοποθετήσαμε τη σχέση μας σε νέα βάση και είμαστε καλύτερα από ποτέ. Κάθε σχέση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και πριν κάποιος πάρει οριστικές αποφάσεις όπως ένα διαζύγιο πρέπει να δίνει περισσότερο χρόνο και να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αναζητώντας μια άλλη εναλλακτική αλλά και να δουλέψει με τον εαυτό του».

«Δουλέψαμε και με ειδικούς» αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «τα νέα παιδιά θα αναζητήσουν πιο εύκολα βοήθεια από τους ειδικούς. Και γι αυτό έχουμε μια υποχρέωση ως πολιτεία ότι παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα και πρώτα από όλα στα παιδιά και τους εφήβους».

Το bullying υπήρχε αλλά πλέον το αντιμετωπίζουμε, έχουμε θεσμικό πλαίσιο, έχουμε ειδικούς καθηγητές και δασκάλους, όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί αντιμετωπίζουμε ένα θέμα που υπήρχε και το ονοματίσαμε.

Είμαι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να έχει μια κανονική ζωή έξω απο τη δουλειά του. Η δουλειά μου καταλαμβάνει πολλές ώρες από τον χρόνο μου. Αλλά το τι κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι προβλέψιμος. Περνάω πολλές ώρες με την οικογένειά μου, τσακώνομαι όταν π.χ. πηγαίνω αραιά και πού για ποδηλασία ή όταν πηγαίνω για μπάσκετ. Οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα».

Για την σύζυγό του και τις δυσκολίες που πέρασαν στο παρελθόν και πως τις ξεπέρασαν είπε: για χρόνια δεν είμασταν μαζί και ξεπεράσαμε την δυσκολία με το να μην χρεώσουμε αποκλειστικά στον άλλο την ευθύνη. Σε μια σχέση φταίνε και οι δυο και πρέπει να ξεπεράσεις την πίκρα και την γκρίνια της στιγμής. Εμείς δώσαμε χρόνο και δεν είπαμε ποτέ κακές κουβέντες για τον άλλο και όταν ξαναβρεθήκαμε μαζί τοποθετήσαμε την σχέση μας σε άλλη βάση και είμαστε καλύτερα από ποτέ.

Πριν πάρει κανείς οριστικές αποφάσεις και το διαζύγιο είναι οριστικό πρέπει να δίνει χρόνο.

Δουλέψαμε και με ειδικούς, είπε, για την σχέση μας και πρέπει να απενοχοποιήσουμε την ψυχολογική υποστήριξη. Τα νέα παιδιά θα ζητήσουν βοήθεια πολύ πιο εύκολα και έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία να παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Για το μπούλινγκ είπε ότι υπήρχε από πάντα αλλά παλιά το θεωρούσαμε κανονικό. Του δώσαμε ένα όνομα και πολλά παιδιά μπορεί να μην τα αγγίξει καθόλου αλλά σε άλλα να αφήσει ένα ψυχολογικό στίγμα.

Ο καβγάς με την Μαρέβα για το ποδήλατο

«Προσπαθώ να έχω μια κανονική ζωή έξω από την δουλειά μου. Είμαι αρκετά προβλέψιμος περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, μου αρέσει να αθλούμαι τσακώνομαι με την οικογένεια όταν πηγαίνω για ορεινή ποδηλασία. Μια εβδομάδα πριν με πήρε έξαλλη η Μαρέβα και μου είπε «είδες τι έπαθε ο πρωθυπουργός του Βελγίου; Έκανε ποδήλατο και έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του». Την καθησύχασα και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια γυάλα».

Έχω στείλει μήνυμα σε λάθος παραλήπτη, είπε ακόμα και για το αν χρειάστηκε να καμουφλαριστεί βγαίνοντας έξω είπε: δεν μεταμφιέστηκα αλλά αν βγω θα φορέσω ένα καπέλο και γυαλιά αλλά είναι δύσκολο να περάσω απαρατήρητος.

Μόνο στο εξωτερικό δεν με αναγνωρίζουν αλλά όλο και κάποιον Έλληνα θα συναντήσω και εκεί.

Το παρατσούκλι

Πέραν του «Κούλης» δεν έχω άλλο παρατσούκλι, είπε όταν ρωτήθηκε αν τον αποκαλούν κάπως και πως το συγκεκριμένο χρησιμοποιήθηκε πολιτικά και πήρε άλλη διάσταση. «Στοχοποιήθηκα και εγώ και η σύζυγός μου αλλά όλα αυτά είναι στην πολιτική και απαντήθηκαν όλα στην κάλπη της 21ης Μαΐου», είπε ακόμα.

Η κάλπη μόνο βουβή δεν ήταν αλλά έστειλε ένα εκκωφαντικό μήνυμα, είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι ο κόσμος δεν θέλει καβγάδες και τσακωμούς. Αν μπεις στη λεπτομέρεια των θεμάτων ο κόσμος θα σε ακούσει.

Για το αν προβάρει τις ομιλίες του, είπε όχι πια. Το έκανα παλιά γιατί ο δημόσιος λόγος είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε. Τώρα είμαι καλύτερος ομιλητής από ότι πριν από 5 χρόνια. Πριν από 10 χρόνια ήμουν πολύ αγχωμένος. Είναι πολύ αγχωτικό να κάνεις μια δημόσια εμφάνιση.

«Μετά την πρωθυπουργία του πατέρα μου, μου έμεινε μια μεγάλη πίκρα. Είχα δει έναν άνθρωπο μπροστά από την εποχή του και είχα πικραθει τότε. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική και εργάστηκα για 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι γνώρισα καλύτερα την ελληνική οικονομία αλλά και τι σημαίνει να έχω προϊστάμενο, να είμαι στην ώρα μου και συνεπής και να δίνω λογαριασμό».

Κληρονόμησα πολλούς εχθρούς

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι το όνομά μου ήταν ένα πλεονέκτημα αλλά κληρονόμησα και πολλούς εχθρούς, είπε ακόμα και θύμισε ότι κάποια στιγμή υπήρχε και αντίδραση του κόσμου και δίκαια απέναντι στις πολιτικές οικογένειες. Για τον λόγο αυτό εγώ δούλευα πιο σκληρά. Θέλω ο κόσμος να με βλέπει ως Κυριάκο και να με κρίνει γι’ αυτό που είμαι», τόνισε ακόμα ο Πρόδρος της ΝΔ.

Ερωτηθείς σε ποιον πολιτικό αρχηγό θα έδινε υπουργεία απάντησε: «Δικαίωμα. Θα στο απαντήσω στο TikTok γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το ερώτημα. Θέλω να το σκεφτώ και να επανέλθω».

Για το αν θα πήγαινε σε μια παράσταση που τον σατιρίζει είπε ότι όταν είσαι πολιτικός μπορούν να υπάρχουν και αντιδράσεις αλλά με ενοχλεί η χυδαιότητα και οι ύβρεις.

Έχω γίνει καλύτερος στο να δέχομαι την κριτική και καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος μπορεί να μην έχει υπομονή.

Μέσα από την κριτική και τον θυμό του κόσμου βρίσκεται μια αλήθεια και πρέπει να παραμερίσουμε το συναίσθημα και να έχεις τ’ αυτιά σου ανοιχτά.

Δοκίμασε ντολμαδάκια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε επίσης να δοκιμάσει ντολμαδάκια και να τα βαθμολογήσει. «Εμένα μου αρέσουν πολύ τα γιαλαντζί», είπε δοκιμάζοντάς τα «και τα ντολμαδάκια που έφτιαχνε η μητέρα μου ήταν με κιμά. Μου αρέσει πολύ το φαγητό αλλά δεν μαγειρεύω τίποτα». Πρόσθεσε ότι όπου πηγαίνει τον έχουν μάθει πια και του δίνουν ταπεράκια με ντολμαδάκια.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *