Kακοκαιρία “Daniel”: Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες – Πως θα κινηθεί το φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης”

Προ των πυλών βρίσκεται η τριήμερη δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία που έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας την ονομασία «Daniel».


Η διαταραχή ξεκινά σήμερα – από βορρά προς νότο – με βροχές, καταιγίδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Εν αναμονή του φαινομένου «ψυχρής λίμνης» που θα εμφανιστεί από σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες Αρχές.

Κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής των καιρικών δεδομένων θα είναι οι ισχυρές βροχές (κατηγορία 5) που χαρακτηρίζονται ως ακραίες και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό οι Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Οι περιοχές που θα κινδυνεύσουν περισσότερο το τριήμερο από την κακοκαιρία είναι:


-Πιερία
-Ανατολική Ήπειρος
-Θεσσαλία
-Κεντρική και Βόρεια Εύβοια
-Σποράδες
-Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής)
-Βορειοανατολική Πελοπόννησος
-Νοτιοδυτική Πελοπόννησος


Για το νομό Αττικής οι βροχές ξεκινούν από σήμερα αργά το βράδυ. Τρίτη και Τετάρτη προβλέπονται να είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για το νομό.

Η επικείμενη επικίνδυνη κακοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια στις κεντροανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα φαινόμενα που θα τη συνοδεύουν (βροχές, καταιγίδες, άνεμοι) κατά τόπους θα είναι έντονα.

Σήμερα Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν και στην περιοχή του Έβρου, όπου θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ. Μεγάλη επικινδυνότητα για ακραία φαινόμενα παρουσιάζουν οι περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και το κεντρικό Ιόνιο.

Η κατανομή και η ένταση των φαινομένων στις διάφορες περιοχές της χώρας από μέρα σε μέρα θα παρουσιάζουν διαφορές και το επίπεδο συναγερμού θα αξιολογείται συνεχώς.


Οι τρεις φάσεις της δυνητικά επικίνδυνης κακοκαιρίας:

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία θα έχει τις εξής τρεις φάσεις:

-Τη Δευτέρα η διαταραχή επηρεάζει από βορρά προς νότο τη χώρα
-Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
-Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο

Ειδικότερα, εξέλιξη του καιρού μέχρι και την Τετάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα

Σταδιακή μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στη Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε πτώση από βορρά προς νότο.

Τρίτη

Βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο κατά τόπους θα είναι έντονα (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Β. Αιγαίο 8 μποφόρ.

Τετάρτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένων των Β. Σποράδων, την κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο (επίπεδο συναγερμού 2 – πορτοκαλί προειδοποίηση).

Άνεμοι: Α-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ με ριπές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ως τα 8 μποφόρ.

«Στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος για πολύ ισχυρές καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων αυτών. Άρα η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές είναι αυξημένη. Επίσης αυξημένη είναι η πιθανότητα και για ισχυρές χαλαζοπτώσεις» προσθέτει ο Γιάννης Καλλιάνος ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις άλλων συναδέλφων του για ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα.

Ο χάρτης του Γιάννη Καλλιάνου για τις περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).

β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια

γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη

γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *