Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Περιμένουμε ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο

Στο ενδεχόμενο να έχουμε ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πελοπόννησος» ο  σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.


«Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα… Άρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας» τόνισε.

Ως προς το μέγεθος του σεισμού ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «μιλάμε για 6άρηδες και πάνω, γιατί αυτοί κυρίως μας απασχολούν, αυτοί είναι οι πιο βλαβεροί».

Στην ερώτηση ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί πιο πολύ απάντησε: «Καταρχάς, ο Κορινθιακός δεν είναι δα και καμιά πολύ μεγάλη περιοχή. Το μήκος του είναι 120 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, από προηγούμενες μελέτες, το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό. Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο τουνάμι που θα προκληθεί από τον σεισμό ο σεισμολόγος απάντησε: «είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Στην επιστήμη μας οι βεβαιότητες είναι ελάχιστες. Αν ο σεισμός είναι στη θάλασσα ή έστω στην παράκτια περιοχή, και είναι από 6 και πάνω, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να προκληθεί και τσουνάμι. Τα τσουνάμι του Κορινθιακού Κόλπου έχουν την ιδιότητα να μην μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλη απόσταση. Αν, δηλαδή, γίνει ένας σεισμός στο δυτικό τμήμα, το επικίνδυνο τμήμα, δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να πάει και στο ανατολικό τμήμα γιατί μιλάμε για μια κλειστή λεκάνη. Προσέξτε όμως: Πιθανά τσουνάμι στον Κορινθιακό είναι τοπικά μεν, αλλά και ισχυρά, δυνατά. Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή.


 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *