Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή – Καμμένα σπίτια, εκκλησία και επιχειρήσεις

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες η Αλεξανδρούπολη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από το Σάββατο.


Ο μεγαλύτερος εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή, οι οποίοι προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν δυο μέτωπα φωτιάς νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά με το δεύτερο στα Λουτρά Τραϊανούπολης να ανησυχεί περισσότερο.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η πυρκαγιά δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Παράλληλα δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες στον οικισμό Άπαλος προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Αρτοποιός, η φωτιά να μην πάει προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. «Δεν είναι μια συνηθισμένη φωτιά. Οι άνεμοι ήταν ισχυροί και το βράδυ και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ώρες να είναι της τάξης των 6 μποφόρ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.


Κάηκαν σπίτια – Καταστράφηκε ολοσχερώς εκκλησία

Πέντε σπίτια και μία εκκλησία κάηκαν στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.


Η εκκλησία της Μεταμορφώσεων του Σωτήρος στο Αετοχώρι κάηκε ολοσχερώς, με την εικόνα από το εσωτερικό του ναού να συγκλονίζει καθώς δεν απέμεινε τίποτα.

Με το πρώτο φως επέστρεψαν στην μάχη της πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για τον συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωνε το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.


«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *