Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός – Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ την πρόσβαση κάθε πολίτη στην καλύτερη θεραπεία

Εκτός ψηφοδελτίων τέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια Σπύρος Πνευματικός, με απόφαση του Προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις χθεσινές του δηλώσεις για τους καρκινοπαθείς.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την διαγραφή του Πνευματικού από την Εύβοια, όπου πραγματοποιεί περιοδεία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Λυπάμαι για μία δήλωση που έκανε ο Σπύρος Πνευματικός χθες. Επικοινώνησα και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη και σε περίπτωση που εκλεγεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα».

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα όπως είναι ο καρκίνος. Σήμερα στη χώρα μας προσφέρουμε καλύτερες επιλογές και ακριβές θεραπείες από χώρες που έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας και δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν ούτε δεχόμαστε αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές που συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πνευματικός: «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά»

Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο Σπύρος Πνευματικός, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία απολογήθηκε εκ νέου και έκανε γνωστή την παραίτησή του.


«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», γράφει συγκεκριμένα.


Οι δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού που οδήγησαν στην διαγραφή του από τα ψηφοδέλτια

Συγκεκριμένα, ο Σπύρος πνευματικός μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μίλησε για το κόστος της θεραπείας των καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου γίνεται, όπως είπε, cost benefit ratio.

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ’ αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;», ανέφερε.

«Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο», πρόσθεσε ο Σπύρος Πνευματικός.

Η αναδίπλωση του Σπύρου Πνευματικού και η «συγγνώμη»

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο Σπύρος Πνευματικός επανήλθε χθες το απόγευμα, προχωρώντας σε αναδίπλωση όσων είπε και ζητώντας συγγνώμη.


«Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» έγραψε σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Πνευματικός.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *