Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τα Τέμπη: Δεν παρέπεμψα συγγενείς θυμάτων για παρηγοριά στην Εκκλησία, δεν συμπεριφέρθηκα με κυνισμό

Στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και στο κράτος Δικαίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


«Καμία απολύτως συγκάλυψη δεν υπάρχει από τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών» τόνισε η κυρία Αδειλίνη, ενώ διέψευσε την πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε υποστηρίξει ότι την είχε παραπέμψει για παρηγοριά στην Εκκλησία.

Επίσης, ανέφερε ότι «ο λόγος που μέχρι στιγμής δεν τοποθετήθηκα είναι από σεβασμό στα νεκρά παιδιά, στα θύματα του δυστυχήματος που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι αντί να διαβεβαιώσω οιονδήποτε συγγενή προσέφυγε σε μένα για να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, τον παρέπεμψα για παρηγοριά στην Εκκλησία. Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι συμπεριφέρθηκα με αυτόν τον κυνισμό που μου αποδίδεται. Θα ήταν απάνθρωπο – και για όσους με γνωρίζουν δεν μου ταιριάζει. Αψευδής μάρτυς είναι η παραγγελία στην Εισαγγελία Λάρισας που λέω ότι πρέπει να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα των συγγενών».

«Δεν είμαι απέναντι τους, αντίθετα είμαι μαζί τους», τόνισε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Έχει αποσταλεί στην Αγγλία βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο έχει εξεταστεί εδώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά εστάλη για να διερευνηθεί πλήρως από εξειδικευμένο προσωπικό αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε κάτι άλλο πέραν των δηλωθέντων εμπορευμάτων», σημείωσε.

Σχετικά με τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών για την τραγωδία των Τεμπών, η κυριά Αδειλίνη δήλωσε ότι «και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι μόνο η Βουλή είναι αρμόδια για άσκηση δίωξης κατά υπουργών ή βουλευτών. Σε οιανδήποτε έρευνα δικαστικός συναντήσει στοιχεία ευθύνης πολιτικού, οφείλει να τα αποστείλει αμελλητί χωρίς να τα αξιολογήσει… Οι διατάξεις του άρθρου 86 διατρέχουν τα ελληνικά Συντάγματα από σύστασης ελληνικού κράτους και είναι στο Σύνταγμα από το 1975. Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να το αλλάξει. Τέτοιες διατάξεις για την ποινική ευθύνη υπουργών υπάρχουν στα περισσότερα κράτη του κόσμου και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και αποσκοπούν στην απρόσκοπτη άσκηση καθηκόντων τους».


Για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, η κυρία Αδειλίνη είπε ότι «αναφέρεται σε πλειάδα υποθέσεων που είναι εκκρεμείς στην ποινική δικαιοσύνη και παρεμβαίνει κατά τρόπο που αντιβαίνει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Διατυπώνει κρίσεις για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ, για τη δίωξη και έρευνα σοβαρών αδικημάτων διαφθοράς», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε κράτος δικαίου. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ειδικά στο θέμα των εκλογών είμαστε και πιο μπροστά από άλλους. Η δικαιοσύνη είναι οχυρό της δημοκρατίας».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *