Πυρκαγιά στη Βάρης- Κορωπίου: Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Πυροσβεστική – Πότε θα «πέσει» ο αέρας – Συνεχής ενημέρωση


Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση σε παράδρομο της Λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε πάρκινγκ σκαφών στο ύψος του Κορωπίου και στη συνέχεια, επεκτάθηκε. Πρόκειται για μία δύσκολη φωτιά ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για να την περιορίσουν.


Νωρίτερα με αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 υπήρξε άμεση προειδοποίηση στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας όσοι βρίσκονται στα Λαμπρικά και όσοι βρίσκονται στο Κίτσι προς τη Βάρη.

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ενώ καταφτάνουν συνεχώς ενισχύσεις. Επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Οι ρίψεις νερού από τα αεροπορικά μέσα γίνεται για να αποτραπεί η πορεία της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, ενώ έχουν πληγεί επιχειρήσεις και σπίτια.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο Κορωπί 72 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Η πυροσβεστική αναφέρει ότι η φωτιά ενδεχομένως έχει ήδη μπει σε σπίτια, κάτι που ανέφερε και ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον ΣΚΑΪ: «Δυστυχώς η φωτιά έχει μπει σε σπίτια».


Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι πρόκειται για μία περιοχή που είναι στα όρια του δήμου, ανήκει στον δήμο Κρωπίας, είναι αραιοκατοικημένη και δίνεται μεγάλη μάχη από τους πυροσβέστες και από αέρος με συνδρομή εναέριων μέσων.

Δύο σπίτια τουλάχιστον έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης από το Κίτσι προς Βάρη και από τα Λαμπρικά προς λεωφόρο Αγίας Μαρίνας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πρόκειται για μία δύσκολη φωτιά ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες για να την περιορίσουν. Στο σημείο όπου εξελίσσεται η φωτιά υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο. Ειδικότερα, στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται 54 πυροσβέστες, 19 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Περίπου ένα χιλιόμετρο είναι το πύρινο μέτωπο

Η κατάσταση στο σημείο είναι δύσκολη, καθώς οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Σαρωνικού Δ. Παπαχρήστου, λέγοντας ότι το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος περίπου 1 χιλιομέτρου.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Ο δήμος Σαρωνικού βρίσκεται σε επιφυλακή, λόγω της εγγύτητας με το σημείο της πυρκαγιάς. Ο κ. Παπαχρήστου ανέφερε ότι η φωτιά συνεχίζει να καίει με σταθερή ένταση εδώ και μια ώρα.

Εκκενώσεις στην περιοχή

Στο μεταξύ, στην εκκένωση του Ιππικού Ομίλου Βάρης προχωρά η αστυνομία λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου.

Ειδικότερα, άλογα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας στο Μαρκόπουλο.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή Κίτσι.

Εκκενώθηκαν τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι στη Βάρης – Κορωπίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μαθητές/ριες από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Καίσαρη, Γείτονα και St. Lawrence απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις των σχολείων τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Δυνάμεις της αστυνομίας στη σχολή Ευελπίδων

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση της Αστυνομίας. Λεωφορεία βρίσκονται στη σχολή Ευελπίδων και πραγματοποιούν μεταφορές προσωπικού.
Παράλληλα, στο σημείο βρίσκονται 6 πυροβολικά και 9 μηχανές ΔΙΑΣ, 6 ΟΠΚΕ, 20 σταθμοί της Τροχαίας, 2 ΥΜΕΤ και 2  της ομάδας Ζ.

Ανοιχτός ο χώρος του ΚΑΠΗ Κιτσίου

Ο Δήμος Κρωπίας ανακοίνωσε ότι για τους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Κίτσι, έχει ανοίξει για συγκέντρωση και φιλοξενία ο χώρος του ΚΑΠΗ Κιτσίου στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίπλα από το σχολικό συγκρότημα Κιτσίου καθώς και το ΚΑΠΗ Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας 64.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Κορωπίου, προχώρησε η Αστυνομία.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Ποσειδώνος

– Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Καλύμνου

– Στη συμβολή των οδών ‘Ανδρου και Ασημάκη Παλαιστού

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου στο ρεύμα προς την παραλία.

Παράλληλα κλειστή είναι η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, Αγία Μαρίνα και Βάρη.

Η Αττική Οδός ενημερώνει ότι λόγω της πυρκαγιάς είναι κλειστή η έξοδος της Αττικής Οδού για τους προορισμούς Κορωπί – Βάρη – Αγία Μαρίνα. Παραμένει ανοιχτή η έξοδος προς τους προορισμούς Μαρκόπουλο – Παιανία.

Κάηκαν σκάφη μεγάλης αξίας

Σε επιχείρηση στο Κίτσι κάηκαν 14 σκάφη, συνολικής αξίας σχεδόν άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Πότε θα κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι

Δυσμενείς είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ανατολική Αττική διότι πνέει ένας βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος φτάνει τα 7 μποφόρ βασική ένταση. Οι ριπές όμως φθάνουν και τα 8 μποφόρ στιγμιαία και 75 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του ΕΡΤΝews, Νικολέτα Ζιακοπούλου, φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει μια μικρή εξασθένιση των ανέμων. Κυρίως τις βραδινές ώρες θα πέσουν στα 4 με 5 μποφόρ ενώ αναμένεται να υπάρξει και μια στροφή των ανέμων σε πιο βορειοδυτικούς.

Όμως από αύριο νωρίς το πρωί θα έχουμε και πάλι νέα σημαντική ενίσχυση. Και είναι όλες οι ημέρες κρίσιμες και για την Ανατολική Αττική μέχρι και το Σάββατο, διότι οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ με ριπές και 8 μποφόρ.

«Το μέτωπο της φωτιάς έχει μικρύνει και βαίνει προς έλεγχο»

Το μέτωπο της φωτιάς έχει μικρύνει, και βαίνει προς έλεγχο δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον ΣΚΑΪ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και στην πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν 155 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα, 45 οχήματα και εκ περιτροπής 6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

 

 

 

«Πολύ δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς, όλες οι δυνάμεις μας επιχειρούν», λέει ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχετικά με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει κοντά στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια τόνισε:

«Η πυρκαγιά μαίνεται και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι με κατεύθυνση προς το νότο. Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως η φωτιά βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις, έστω και αραιοκατοικημένα. Όλος ο μηχανισμός του δήμου μας βρίσκεται στο πόδι και επιχειρεί. Έχουν συνδράμει στο Κορωπί και με τις δικές τους δυνάμεις όλοι οι γύρω δήμοι».

Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια πληροφόρηση για καταστροφές σε σπίτια ή επιχειρήσεις.

Δήμαρχος Κρωπίας: Πολύ δυνατός αέρας, μεταφέρονται καύτρες που δημιουργούν νέες εστίες

Οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, που σημείωσε ότι από τον αέρα, μεταφέρονται καύτρες από τις εστίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καινούριες εστίες φωτιάς. «Προσπαθούμε να σώσουμε αυτές τις εστίες για να μην επεκταθεί η φωτιά σε πολλά σπίτια», ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ζημιές σε αυλές.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *