Χαλκίδα: Πώς δρούσε η σπείρα των εφοριακών που κατηγορούνται για διαφθορά – Οι ρόλοι και πώς προσέγγιζαν τα θύματα

Με χειροπέδες βρέθηκαν εφοριακοί της ΔΟΥ Χαλκίδας, οι οποίοι σε συνεργασία με λογιστές, εκβίαζαν επιχειρηματίες της περιοχής, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις εκβιασμών, με κέρδη της τάξεως των 95.000 ευρώ.


Ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Παρασκευή, είναι η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ.

Ειδικότερα, η έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε ως αποτέλεσμα το πρωινό της Τρίτης να γίνουν επτά συλλήψεις, μετά από έφοδο που έγινε στην εφορία Χαλκίδας: Πέντε συνολικά υπάλληλοι, ανάμεσά τους η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής, τρεις ακόμη εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εφορία, μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής.

Η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι άτομα, τα οποία εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία, ζητούσαν χρήματα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα, είτε να βγάλουν κάποια φορολογικά πιστοποιητικά. Το πρωινό της Τρίτης 29 Μαΐου ειδοποιήθηκαν οι αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, έγινε η έφοδος, εντοπίστηκε μάλιστα και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της 50χρονης διευθύντριας, η οποία σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές από την Ελληνική Αστυνομία, είχε τον ηγετικό ρόλο. Ήταν το άτομο το οποίο έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να διεκπεραιώνονται εργασίες, όπως η έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.


Πιο συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται πως ήταν η 50χρονη προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, ενώ ψηλά στην ιεραρχία ήταν η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.


Σημαντικά μέλη στη δομή της συμμορίας ήταν τρεις ακόμη εργαζόμενοι της Εφορίας. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου, 52 ετών, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Εσόδων, 54 ετών και ένας υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, 50 ετών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μια 56χρονη διεκπεραιώτρια και ένας 62χρονος λογιστής οι οποίοι ανήκαν στην υποομάδα που είχε δημιουργηθεί.

«Ξεψειρίζουν» τηλέφωνα, υπολογιστές και σημειώσεις

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σημειώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ, από επιχειρηματίες κατά βάση, προκειμένου να τους διευκολύνουν στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δικογραφία αφορά και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές.

Η δικογραφία, εκτός από τους επτά συλληφθέντες, περιλαμβάνει ακόμη έξι άτομα, τα οποία είναι και αυτά στο μικροσκόπιο των Αρχών.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *