Υπόθεση Novartis: Τι σημαίνει η άρση στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα για «Κελέση» και «Σαράφη» – Οι επόμενες κινήσεις των θιγόμενων πολιτικών προσώπων


Στην άρση του καθεστώτος προστασίας των δυο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» προχώρησε η Οικονομική Εισαγγελία, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα για τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων, να κινηθούν νομικά εναντίον τους.


Συγκεκριμένα, με την απόφαση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος ήρθαν στο φως τα αληθινά ονόματα των δυο «κουκουλοφόρων» μαρτύρων που είχαν τα ψευδώνυμα «Κελέση» και «Σαράφης» στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που υπογράφεται από την Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Παπαδοπούλου, τα πραγματικά στοιχεία των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων της υπόθεσης Novartis που είχαν τα ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο απευθύνεται στην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Παναγιώτα Φάκου, προκύπτει, η Μαρία Μαραγγέλη εντάχθηκε σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ το επόμενο έτος φόρεσε «κουκούλα» και ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Ειδικότερα, το έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει:


«Σε συνέχεια της με αρ 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”.

Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη… και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…».

Να σημειωθεί ότι κατά του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν στραφεί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Τα πρώην στελέχη της Novartis Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είχαν καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή.

Μάλιστα, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας το 2019 στην προανακριτική επιτροπή τούς είχε κατονομάσει ως τα πρόσωπα που βρίσκονταν πίσω από τα κωδικοποιημένα ονόματα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Δικαιωμένη δηλώνει τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία στοχοποιήθηκαν για την υπόθεση της Novartis, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, ενώ συγκεκριμένα, για «απόφαση – σταθμό» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ άμεσες ήταν αντιδράσεις Σαμαρά, Γεωργιάδη και Λοβέρδου.

«Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει», τόνισε.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τα πολιτικά πρόσωπα που ενοχοποιήθηκαν με καταθέσεις τους στην υπόθεση της Novartis, να στραφούν νομικά κατά των δυο «προστατευόμενων μαρτύρων» που τους «έδειχναν» ως δωρολήπτες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, δηλαδή έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις στους «προστατευόμενους μάρτυρες».

Σαμαράς: «Μέχρι τέλους. Για όλα και για όλους!»

Με την ανακοίνωση της είδησης, πρώτος εξέδωσε ανακοίνωση ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis. Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα – και για όλους!» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Γεωργιάδης: «Το μείζον είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν».

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει -επιτέλους- την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης. Όμως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της Δημοκρατίας. Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για Πολιτικούς Σκοπούς. Αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον εμάς τους 10», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Λοβέρδος: «Η αλήθεια έλαμψε»

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά η Δικαιοσύνη έλαμψε. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι στα «μανταλάκια» βρέθηκαν, εκτός των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Λοβέρδου, και τα ονόματα των: Ευάγγελου Βενιζέλου (πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά), Γιάννη Στουρνάρα (πρώην υπουργού Οικονομικών), Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Λυκουρέντζου (πρώην υπουργών Υγείας), Μάριου Σαλμά (πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας), Γιώργου Κουτρουμάνη (πρώην υπουργού Εργασίας), αλλά και του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *