Ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα διεθνές συνέδριο κατά των ναρκωτικών – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Διεθνής συνεργασία για να ορθώσουμε ένα τοίχος απέναντι σε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα


Ξεκίνησε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το διεθνές συνέδριο κατά των ναρκωτικών που διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).


Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις υπηρεσίες Διώξεων Ναρκωτικών από 132 χώρες με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για τον τρόπο δράσεων των κυκλωμάτων αυτών, αλλά και για να συζητήσουν για το πώς μπορούν να συνεργαστούν ακόμα καλύτερα προκειμένου να καταφέρουν μεγαλύτερα πλήγματα στα παγκόσμια καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υποδέχθηκε σήμερα τους συμμετέχοντες στο συνέδριο λέγοντας αρχικά ότι: «Είναι μεγάλη τιμή η διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου στην Ελλάδα. Σας καλωσορίζουμε όλους εσάς που καθημερινά δίνετε τη μάχη ενάντια στο έγκλημα, πού είναι ένα από τα σκληρότερα, απεχθέστερα και απάνθρωπα που κυριαρχούν στην ανθρωπότητα, το εμπόριο ναρκωτικών . Σας συγχαίρω όλους και όλες γι’ αυτή τη μάχη, την αυτοθυσία την αφοσίωση, προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε και να εξαφανίσουμε στο τέλος αυτή τη μεγάλη μάστιγα της ανθρωπότητας τα ναρκωτικά».

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ( DEA), τονίζοντας ότι είναι ένας διαρκής σύμμαχος και συνεργάτης στην καταπολέμηση κατά των ναρκωτικών, ενώ επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή έχει φέρει πολλές επιτυχίες.

Μιλώντας στη συνέχεια ο υπουργός τόνισε ότι βιωματικά βάσει της πολύχρονης εμπειρίας του ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας η συνεργασία για την μάχη κατά των ναρκωτικών πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές. «Η πρώτη είναι ότι μόνος του κάνεις δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ελάχιστα πράγματα. Όταν καταδιώκεις έναν στόχο σχεδόν σε όλο τον κόσμο προφανώς χρειάζονται πάρα πολλοί διεθνείς συνεργάτες ο καθένας στην περιοχή του, ο καθένας με τον ρόλο του, προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».


Για αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία αυτό το συνέδριο, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν αντιπρόσωποι από σχεδόν όλες τις χώρες της γης και το αποτέλεσμα του μπορεί να κάνει αυτή την διεθνή συνεργασία πιο αποδοτική.

Ακολούθως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη που έχει τα τελευταία χρόνια το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της οποίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αφίξεις πλοίων από την Λατινική Αμερική, όπου παράγονται τα περισσότερα ναρκωτικά. Λόγω αυτού, όπως τόνισε, έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή διεθνής εγκληματικές ομάδες προκειμένου να διακινούν τα ναρκωτικά προς κάθε κατεύθυνση στην Ευρώπη. «Αυτό το νέο στοιχείο μας υποχρεώνει σε ένα σχεδιασμό τέτοιο ώστε να επικεντρώσουμε και να αφοσιωθούμε με δυνάμεις, με σχεδιασμό, με πληροφορίες να μπορέσουμε να συλλάβουμε, να κατασχέσουμε, να καταστρέψουμε, όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες.»

Η δεύτερη αρχή στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι αυτή της διαλειτουργικότητας μεταξύ υπηρεσιών. «Οι αστυνομικές δυνάμεις μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα. Χρειαζόμαστε και τη συνδρομή, τη συμμετοχή, τη συνένωση και με άλλες υπηρεσίες, κυρίως αυτές που ασχολούνται με την οικονομική πλευρά του εγκλήματος. Πώς θα μπορέσουμε δηλαδή να ακολουθήσουμε το χρήμα, πώς θα μπορέσουμε να δούμε όλα αυτά τα έσοδα πού διατίθενται και πού οδηγούνται. Μέσα από τις εθνικές αρχές κάθε χώρας αλλά και μέσα από διεθνείς οργανισμούς και συνεργασίες να ακολουθήσουμε τον δρόμο του χρήματος. Χρειαζόμαστε τεχνική βοήθεια, καλή τεχνολογία και νομοθετικά εργαλεία για να μπορέσουμε να γίνουμε πολύ αποτελεσματικοι, πέρα από την επιχειρησιακή μας ικανότητα ».

«Διεθνής συνεργασία και διαλειτουργικότητα είναι οι βασικές αρχές, πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να χτιστεί και να βελτιωθεί περαιτέρω και να ορθώσουμε ένα τοίχος απέναντι σε αυτά τα εγκληματικά δίκτυα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας «επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την DEA εδώ της Αθηνάς με τους οποίους ως υπουργός συνεργάζομαι εξαιρετικά, την πρεσβεία των ΗΠΑ, τον πρέσβη και τους συνεργάτες του, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και τον διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Σπύρο Τσαρδάκα, ένα εξαιρετικό αξιωματικό, και τέλος να πω ότι ξεκινάει σε λίγες μέρες η λειτουργία μιας νέας υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος, η όποια συγκροτήθηκε και θα κάνει τα εγκαίνια της σε λίγες μέρες και που πιστεύω ότι η δίωξη, αντιμετώπιση και η διαχείριση του θέματος των ναρκωτικών θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη».

Από την πλευρά της η διοικητής της DEA, Anne Milgram, υπογράμμισε, αρχικά, την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με τις ελληνικές Αρχές, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι η διακίνηση ναρκωτικών έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Η απειλή των συνθετικών ναρκωτικών είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει ποτέ» είπε η αμερικανίδα αξιωματούχος τονίζοντας ότι στις ΗΠΑ το 2022 πέθαναν πάνω από 100 χιλιάδες άτομα λόγω της φαιντανύλης και της μεθαμφεταμίνης, που είναι συνθετικά ναρκωτικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν δισεκατομμύρια δολάρια που «ανταλλάσσουν χέρια» σε όλο τον κόσμο μέσω των κρυπτονομισμάτων ενώ ακολούθουν και χαρτογραφούν μια εφοδιαστή αλυσίδα ναρκωτικών που εξαπλώνεται παγκοσμίως. Ο μόνος τρόπος να νικηθούν αυτά τα εγκληματικά δίκτυα που δρουν σε όλο τον κόσμο, είναι όπως σημείωσε η επικεφαλής της DEA, μέσω της ανάπτυξης πολύπλευρων και διεθνών συνεργασιών και με την ανταλλαγή ακόμα περισσότερων πληροφοριών και αυτός είναι ένας απο τους βασικοούς σκοπούς αυτού του συνεδρίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *