Β. Κικίλιας: «Η καθημερινότητα των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά πρέπει να βελτιωθεί άμεσα»

1 Απριλίου 2025, 15:09
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Tη βελτίωση της καθημερινότητας των επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά ως άμεση προτεραιότητα, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνάντηση που είχε χθες με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Fang Qiu.


Ο υπουργός τόνισε ότι προ των επιμέρους συζητήσεων για τις πολλαπλές πτυχές της σημαντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είναι κρίσιμο η κινεζική πλευρά να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε αναγκαίες επενδύσεις.


Όπως είπε, αυτές μπορεί να υλοποιηθούν γρήγορα, με χαμηλό κόστος και να έχουν υπερπολλαπλάσιο όφελος για τους ταξιδιώτες αλλά και την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Στις υποδομές αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων έργα ύδρευσης, πρόσβαση σε δίκτυο WiFi, κατασκευή περισσότερων επιβατικών σταθμών, στεγάστρων και υποδομών ασφαλείας, παροχή καλύτερων υπηρεσιών πληροφόρησης δρομολογίων κ.ά.

Από την πλευρά του, ο Fang Qiu επισήμανε πως όλα τα ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της κοινωνικής υπευθυνότητας, οφείλουν να ληφθούν άμεσα υπόψη από την κινεζική πλευρά και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η επιθυμία της Κίνας για διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών είναι σταθερή.

Στη συζήτηση αναγνωρίσθηκε η μακροχρόνια σχέση και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών, η οποία επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατες κρίσεις (πανδημία COVID, εκκένωση δεκάδων χιλιάδων Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη με ελληνικά πλοία).

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στην παγκόσμια ναυτιλία και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς αρμοδιότητας του ΥΝαΝΠ.

Αναφορικά με τη συμβολή της ελληνόκτητης ναυτιλίας στον ναυπηγικό τομέα, ο κ. Κικίλιας τόνισε την ανάγκη συμμετοχής ελληνικών εταιριών παραγωγής ναυτιλιακού εξοπλισμού, ενώ ο Fang Qiu πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ελληνο-κινεζικών κοινοπραξιών για ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό έδαφος.


Τέλος, οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις για τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, καθώς το τοπίο είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο. Συμφώνησαν, δε, ότι οι κανονισμοί της ΕΕ σχετικά με την πράσινη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα πρέπει να τίθενται σε ρεαλιστική βάση, προκειμένου να μη θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα αυτού του τόσο νευραλγικού κλάδου για το διεθνές εμπόριο.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

«Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron – Προσδιορίζει τις ακριβείς συντεταγμένες των θαλάσσιων περιοχών Νότια της Κρήτης 1 και 2»

Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου,

Βουλή: Ο Χρήστος Τριαντόπουλος παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο με 190 ψήφους υπέρ

Υστερα από μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση με προσωπικές αντεγκλήσεις αλλά

Άδωνις Γεωργιάδης – Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα καινοτομίας – Δείτε την ομιλία

Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να αποτελεί χώρα παραγωγής και

Π. Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βρει λύσεις εκεί που άλλοι βλέπουν αδιέξοδα

«Ο ρόλος του Πρωθυπουργού στην πολύ κρίσιμη συζήτηση για τους

Βουλή: Επιστολή Kακλαμάνη σε Φλωρίδη προκειμένου να αποστείλει τον κατάλογο των Ανώτατων δικαστών που θα κληρωθούν ως μέλη του δικαστικού συμβουλίου

Μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ολομέλειας της άσκηση ποινικής