Τσιάρας από η Βουλή: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας, της ευθύνης και της σοβαρότητας»

Στον απόηχο των Ευρωεκλογών, κινήθηκαν οι ομιλίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία»».


Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης, Ν. Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) και Μ. Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) προέτρεψαν την κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα της κάλπης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα να αντιγυρίζει ότι οι ίδιοι δεν έκαναν καμία αυτοκριτική σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα που πέτυχαν τα δικά τους κόμματα.

Ο κ. Τσιάρας, κάλεσε όλους να μιλήσουν ειλικρινά με βάση τις εξής παραδοχές: Πρώτο, ότι καταγράφηκε διαχρονικά η μεγαλύτερη αποχή κάθε εκλογικής διαδικασίας, Δεύτερο, ότι οι Ευρωεκλογές προσφέρονται διαχρονικά και για χαλαρή ψήφο, αλλά και για ψήφο διαμαρτυρίας και τρίτο, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν αποτελέσματα ανατροπών των παρατάξεων που κατά βάσιν βρίσκονταν στην κυβέρνηση, στην χώρα μας οι πολίτες επέλεξαν πλειοψηφικά πάλι να δώσουν το μεγάλο ποσοστό στην κυβερνητική παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία και όχι στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.”Προφανώς από το 2019 μέχρι το 2023, που έγιναν εθνικές εκλογές, κάτι καλό έκανε η Κυβέρνηση και ξανά έτυχε της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Κάτι έκανε καλύτερο και κάποιοι άλλοι θυμούνται ότι δεν το έκανε καλά η προηγούμενη κυβέρνηση”, είπε ο κ. Τσιάρας.

“Όταν ο κ. Κασσελάκης έθετε ως ζήτημα δημοψηφίσματος τις Ευρωεκλογές και έλεγε στον κόσμο να δώσει μεγάλα ποσοστά στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τελικά εσείς πού συναντηθήκατε με την πραγματικότητα;” είπε ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ένα μήνυμα για την κυβέρνηση, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως βεβαίως υπάρχουν θέματα και ζητήματα τα οποία απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική κοινωνία και το να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

“Αν κάποιος κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και δεν πει ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι Έλληνες πολίτες, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που πρέπει να λέει και με αυτό που πρέπει να κάνει. Και αν πιστεύει κανείς ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδί, μια μαγική συνταγή, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, είμαστε εδώ να το ακούσουμε” υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανέξοδες υποσχέσεις, που τελικά μας οδήγησαν όχι μόνο στην εποχή των μνημονίων, αλλά και σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης.


“Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας, της ευθύνης και της σοβαρότητας, απέναντι σε όλες αυτές τις φωνές που με μεγάλη ευκολία μπορεί να ακούγονται ευχάριστα στους Έλληνες πολίτες πλην όμως δεν προοιωνίζουν σε καμία περίπτωση το θετικό δικό τους μέλλον” σημείωσε. Τέλος εκτίμησε ότι όταν τα κόμματα βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο μιας και η ελληνική κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις τους, η προσπάθειά τους γίνεται μέσα από μια προσέγγιση υφέρποντος λαϊκισμού. “Αυτό είναι ένα ζήτημα του πολιτικού μας συστήματος. Εδώ είναι και ο λόγος για τον οποίο είδαμε την ακροδεξιά να μεγαλώνει τα ποσοστά της σε αυτές τις Ευρωεκλογές και εδώ είναι και η πραγματική συζήτηση στην οποία πρέπει να σταθεί το πολιτικό σύστημα την επόμενη μέρα για λόγους που αφορούν στην ίδια την ουσία της Δημοκρατίας” κατέληξε ο κ. Τσιάρας.


Ν. Παππάς: Τέρμα στον εμφύλιο των προοδευτικών δυνάμεων

Για “παράταξη εξαιρετικής κουφότητας” έκανε λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς ο οποίος μεν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε το μήνυμα της κάλπης, ωστόσο αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα της κάλπης για το κόμμα του. “Όχι, δεν έχουμε εμείς ένα αποτέλεσμα για το οποίο μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Λάβαμε κι εμείς μήνυμα και το μήνυμα που λάβαμε εμείς είναι ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στον κατακερματισμό και στον εμφύλιο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα το αξιολογήσουμε και θα το δείτε και εσείς ανησυχούντες και ο ελληνικός λαός και ο προοδευτικός κόσμος με τις προσδοκίες του για λύσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παππάς, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως λέει μεν ότι έλαβε το μήνυμα, το ερμήνευσε ωστόσο ότι πρέπει να συνεχίσει ακόμα πιο επιτακτικά, ακόμα πιο επίμονα στην ίδια πορεία.

“Πλανάστε πλάνην οικτράν, αν νομίζετε ότι το 28% είναι κατοχυρωμένο, διότι κοιτάξτε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία και δείτε τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από γενικές εκλογές, είτε εθνικές, είτε ευρωεκλογές. Κόμματα που έχουν σχετικά μεγάλη επιρροή καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις χαμηλότερα ποσοστά από το εκλογικό που καταγράψαμε προσφάτως. Συνεπώς, πρέπει να ετοιμάζεστε κι εμείς να ετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενες εκπλήξεις” εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο λαός, κατά τη γνώμη μας σας έχει στείλει ένα συντριπτικό μήνυμα, το οποίο αρνείστε να διαβάσετε. Βεβαίως αυτή τη στιγμή έχετε το ύστατο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απέναντι μία αξιοπιστία ισχύος που να προβάλλει ως άμεσο το ενδεχόμενο της πολιτικής αλλαγής. Σας καλούμε να μην βιάζεστε, διότι οι εξελίξεις οι πολιτικές θα είναι πυκνές” προσέθεσε επίσης. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γαλλίας, τις προηγούμενες μέρες όπου στη βάση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, ενώ σε λίγα εικοσιτετράωρα μέσα, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, πράσινοι και το κόμμα του Μελανσόν ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν μαζί στις βουλευτικές εκλογές και ανακοίνωσαν κοινά ψηφοδέλτια. “Αυτός είναι ο εφιάλτης σας, αυτό φοβάστε: τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων, η οποία θα είναι και η άμεση απάντηση στη συνέχιση αυτής της πολιτικής” κατέληξε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, μετά τις Ευρωεκλογές για να υποστηρίξει ότι πίσω από κάποιες φαινομενικά απολογητικές διατυπώσεις, αναδείχθηκε η καθεστωτική νοοτροπία του κ. Μητσοτάκη, αφού το μήνυμά του ήταν ότι ‘’αυτός ξέρει καλύτερα” και ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε.”


Επισήμανε ότι μόλις προχθές ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τις ολιγοπωλιακές συμπεριφορές στην αγορά, ενώ ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στις αυξήσεις που έρχονται – όπως είπε – στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για τις αυξήσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το Μάιο. “Όταν αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί στους πολίτες, να δούμε ποιες δικαιολογίες θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση”, είπε ο κ. Κατρίνης. Για το θέμα της ακρίβειας, ανέφερε ότι υπάρχουν ελληνικά προϊόντα, τα οποία πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό από ό,τι στην Ελλάδα, ενώ προσέθεσε πως μόλις αυτό το επισημαίνουν πολίτες και καταναλωτικές οργανώσεις, η κυβέρνηση τους κατηγορεί για λαϊκισμό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε, εξάλλου, ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι δεν πήραν κανένα μήνυμα αφού υπεραμύνονται του κεφαλικού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και της επιβολής τεκμηρίων.

Τέλος, ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αντίπαλο, του βγήκε όμως μπροστά κάτι άλλο, έθεσε εκβιαστικά διλήμματα που οι πολίτες και τα απέρριψαν και του τα γύρισαν πίσω. “Λέει ότι πήρε το μήνυμα, αλλά δεν πήρε κανένα μήνυμα” κατέληξε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *