Τουρκία: Ανεβάζει την ένταση ανοιχτά της Κάσου – Συγκέντρωση 5 πολεμικών πλοίων στην περιοχή – Τι λένε διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ


Με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» για την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κάσου, για το πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Κύπρου «Great Sea Interconnector-GSI», η Τουρκία άρχισε σταδιακά να αναπτύσσει στην περιοχή πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.


Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της Καθημερινής με αυτό τον τρόπο η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση που έχει ξεκινήσει από τις 18 Ιουλίου 2024 όταν εξέδωσε αντι-NAVTEX, στην οποία ισχυριζόταν ότι η περιοχή νότια της Καρπάθου είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της και αφετέρου προχώρησε σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με δύο ελικόπτερα.

Ωστόσο, η Τουρκία έδωσε και συνέχεια στις προκλήσεις της, αφού τα τελευταία 24ωρα αναπτύχθηκαν στην περιοχή αυτή οι τουρκικές φρεγάτες Gökova και Göksu κλάσης Gabya, η κορβέτα Beykoz κλάσης Burak, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και αναπτύχθηκαν στην περιοχή δύο ακόμα τουρκικές μονάδες επιφανείας.

Από την πλευρά του, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και την κανονιοφόρο «Αήττητος», με το Λιμενικό Σώμα να ενισχύει τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία επιβλέπουν τις εργασίες του πλοίου «IEVOLI RELUME», που βρίσκεται λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σημειώνεται ότι η ελληνική NAVTEX έχει ισχύ μέχρι αύριο.

Την ίδια ώρα, γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης που έχει προκληθεί.


Προς το παρόν δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών και έτσι είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθεί αυτή η κρίση και να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Και από κει και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *