Το «ματ» που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Η διεθνής αποθέωση, οι «πληγές» που προκλήθηκαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε όσο τίποτα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που πέρασε από τη Βουλή και με το συγκεκριμένο σ/ν έκανε ένα εμφατικό και επιβλητικό «ματ» το οποίο χρεώνεται εκείνος και η κυβέρνηση της ΝΔ.


Κατ΄ αρχάς το νομοσχέδιο αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία και έβαλε στον κοινωνικό χάρτη και στον χάρτη των ισότιμων δικαιωμάτων μια μερίδα ανθρώπων που τους είχαν βάλει αδίκως στο περιθώριο.

Από την άλλη όλα τα διεθνή βλέμματα στράφηκαν στην Ελλάδα για την σπουδαία αυτή κοινωνική μεταρρύθμιση. Και αυτό δεν περιέχει ίχνος υπερβολής. Πολλά ξένα ΜΜΕ έκαναν τεράστιες αναφορές στο όλο θέμα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου αποθεώνοντας τη χώρα και την κυβέρνηση.

Στο άρθρο που ανάρτησε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το BBC, εστίασε στην πρωτοπορία της Ελλάδας ανάμεσα στις ορθόδοξες χώρες.

«Η Ελλάδα παρέμενε μέχρι στιγμής πίσω από μερικούς Ευρωπαίους γείτονές της, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων της Εκκλησίας. Έγινε όμως η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που αναγνωρίζει την ισότητα στον γάμο», σημειώνει το δημοσίευμα.


 

«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών», αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία ενημέρωσε μάλιστα τους αναγνώστες της με ειδοποίηση push για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή. «Σε μια σπάνια επίδειξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης, 176 βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου την Πέμπτη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για μία μεταρρύθμιση «ορόσημο».


Παρόλο που η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο» αναφέρει σημερινό άρθρο των New York Times.

 

Ξένες πρεσβείες χαιρέτησαν την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έσταξε μέλι για την Ελλάδα.

«Χαιρετίζω θερμά την απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και να αναγνωρίσει τις ομόφυλες οικογένειες» γράφει χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «έχοντας υπερήφανα υποστηρίξει τους γάμους ομοφυλόφιλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλιάδες ζευγάρια μπορούν να ανταλλάσσουν όρκους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζω ότι αυτό είναι φανταστικό νέο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα», ανέφερε ο Ντέβιντ Κάμερον.

Κάποιοι θα πουν ότι η ψηφοφορία δεν ήταν… αναίμακτη για τη ΝΔ, επειδή υπήρχαν πολλοί διαφωνούντες. Ίσα, ίσα όμως, που ακόμα και αυτό είναι στα «συν» της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.


Ήταν και παρέμεινε ενωμένη η κυβέρνηση

Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση δεν υπέστη κανέναν κλυδωνισμό από τις διαφωνίες. Ήταν και παρέμεινε απόλυτα ενωμένη και μάλιστα χαίρει και την εκτίμηση των ανθρώπων τους οποίους αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο.

Από την άλλη φάνηκε ότι η ΝΔ είναι ένα φιλελεύθερο προοδευτικό κόμμα με συγκεκριμένες αρχές, στο οποίο όμως, ο διάλογος ακόμα και μετά διαφωνιών αποτελεί σήμα κατατεθέν του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τα είπε όλα για το θέμα της ενότητας και της σπουδαιότητας της μεταρρύθμισης που έκανε  ΝΔ τονίζοντας σήμερα: «Η ΝΔ βγαίνει πιο ενωμένη από ποτέ. Θωρακίζει τον εσωκομματικό διάλογο και παράλληλα πρωταγωνιστεί σε μια δυνατή μεταρρύθμιση. Και παρά τις διάφορες απόψεις που ακούστηκαν δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση στην κυβέρνηση».

Οι πληγές που προκλήθηκαν στην αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα στελέχη των κομμάτων που έχουν κολλήσει μόνοι τους την ταμπέλα «προοδευτικά» γύρισαν την πλάτη σε ένα από τα πιο προοδευτικά νομοσχέδια που έχουν περάσει από το Κοινοβούλιο. Και η στάση των στελεχών αυτών προκάλεσε μεγάλες πληγές στα κόμματα αυτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει άνω κάτω από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αρχικά είπε ότι δεν πήγε να ψηφίσει επειδή είχε χειρουργείο, αλλά μετά τα άλλαξε και είπε ότι διαφώνησε με το νομοσχέδιο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό άλλο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Όθων Ηλιόπουλος απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε θέσει κομματικής πειθαρχίας και είχε ζητήσει από τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν οι Ευ. Λιακούλη, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Παν. Παρασκευαϊδης, Χρ. Στάρακα, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπαράν, Απ. Πάνας, Αν. Νικολαϊδης.

Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι κ.κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

 

   

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *