«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με ιστορικά χαρακτηριστικά» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο ΕΡΤNews αναφερόμενος στους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και σημειώνοντας πως «βεβαιότητες και λειτουργίες της παγκόσμιας οικονομίας που είχαμε συνηθίσει αρκετές δεκαετίες ανατρέπονται».
«Η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας θα κοιτάξει να εξασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα» τόνισε όμως πρόσθεσε πως «αν και δεν θα αργήσει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως συνετά θα προχωρήσουμε σε έναν δρόμο όπου η απάντηση δεν θα είναι εις βάρος των ευρωπαϊκών λαών».
Επιπλέον πρόσθεσε πως μπορεί η έκθεση της Ελλάδας στην αμερικανικής αγορά να είναι μικρή, δηλαδή μόλις το 1% του ΑΕΠ της, και λιγότερο από το 5 δισεκ. ευρώ όμως παραμένει η ανησυχία πώς όλη αυτή η νέα κατάσταση θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ερωτηθείς για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ την τραγωδία των Τεμπών και τη στάση του κ. Παπαδημητρίου ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε πως «προφανώς δημιουργεί έντονο προβληματισμό αυτή η συμπεριφορά και οι παλινωδίες» όμως τόνισε πως «το υπόλοιπο σκέλος του πορίσματος, που όλοι αποδέχονται ότι έχει γίνει μια εμπεριστατωμένη δουλειά στο τι πρέπει να αλλάξουμε και τι πρέπει να διαμορφώσουμε στον σιδηρόδρομο προκειμένου να είναι ασφαλής και σύγχρονη η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί».
Παράλληλα έκανε λόγο για ένα περιβάλλον οξύτητας το οποίο επεδίωξε η αντιπολίτευση ενώ ως προς το ζήτημα της συγκάλυψης από την κυβέρνηση σημείωσε πως «σταδιακά και με τα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποσυντίθεται».
Για την ελληνική οικονομία
«Έχουμε κάποια θετικά και κάποια στοιχεία που μας κάνουν λίγο να αισιοδοξούμε. Παρ όλο που μπαίνουμε θα έλεγα σε ένα περιβάλλον που ακόμα δεν μπορούμε να ιχνηλατήσουμε πως θα εξελιχθεί. Όντως έχουμε πολλούς κύκλους, αλλά η οικονομία μας δεν είναι φτερό στον άνεμο. Δηλαδή είμαστε σε μια ιστορική περίοδο που τα δημόσια οικονομικά μας είναι κάπως καλύτερα. Το πως μας αντιμετωπίζουν και οι επενδυτικοί οίκοι και όλοι είναι νομίζω βλέπουμε όλοι. Υπάρχει μια αλλαγή στάσης στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα βέβαια η γεωπολιτική θέση της χώρας βρίσκεται θα έλεγα σε ένα σταυροδρόμι, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε θα σας έλεγα και οικονομικές φιλοδοξίες που μπορεί να υπάρχουν από άλλες περιοχές, από την Ασία, από τη Βόρεια Αφρική, αλλά βέβαια και συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτει η χώρα. Επομένως, εμείς στο κομμάτι αυτό, πάντοτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής απάντησης, λειτουργούμε, αλλά και ταυτόχρονα με μια αποτελεσματική διπλωματία που ειδικά αυτή την περίοδο δεν πρέπει να φωνάζει, πρέπει να γίνεται η δουλειά και να παράγονται αποτελέσματα.
Για πιθανή εξαίρεση των ελληνικών μοναδικών προϊόντων
Αυτό δείχνει έναν παραλογισμό που μπορεί να υπάρξει σχέση με τους δασμούς, δηλαδή φέτα δεν παράγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα γιατί να βάλεις δασμούς στην φέτα; Επομένως, όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής απάντησης, προφανώς αυτά αξιολογούνται και ό, τι έχει να κάνει με την ελληνική οικονομία και κλάδους της οικονομίας που έχουν έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς εκεί πέρα η ελληνική κυβέρνηση θα κοιτάξει να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα.
Η απάντηση της Ευρώπης
Την Παρασκευή και το Σάββατο γίνεται Eurogroup και ECOFIN στην Βαρσοβία, στην Πολωνία. Νομίζω όμως ότι δεν αργεί η πρώτη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι θα είναι συνετή γιατί θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες δεν θα ευνοήσουν, να το πούμε έτσι τον πληθωρισμό σε ευρωπαϊκές χώρες δεν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση. Επομένως θα πρέπει να «τεστάρουμε» λίγο τα νερά, να δούμε πως προχωράνε οι αγορές, οι κοινωνίες πως αντιδρούν σ αυτά και αντίστοιχα βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση συντονισμένα και συγκροτημένα να κάνει τη δουλειά της.
Για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τον κ. Παπαδημητρίου
Καταρχήν εμάς από την αρχή σε σχέση με αυτή την τραγωδία, ήταν ο άξονας της αλήθειας να αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσα από τη δικαιοσύνη και με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και ενώπιον της Βουλής απαιτείται, όπως και προέκυψε, προκειμένου καταρχήν οι οικογένειες των θυμάτων να βρουν δικαίωση. Πρωτίστως γιατί αυτό μας ενδιαφέρει, αλλά βέβαια επειδή υπήρχε και ένα πάνδημο αίτημα, απολύτως φυσιολογικό για δικαιοσύνη και αλήθεια σ αυτό να ανταποκριθούμε όλοι. Υπήρχε ένα πόρισμα του έδωσαν του φορέα το οποίο δημιουργήθηκε στη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Ένα πόρισμα στο οποίο εμείς ανταποκρινόμαστε και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες ως προς το τι πρέπει να αλλάξει στον σιδηρόδρομο και να έχουμε έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο.
Τα 17 σημεία, πολλά εξ αυτών να αφορούν και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που θα φέρει και νομοθετική πρωτοβουλία και ένα κεφάλαιο έχει να κάνει με την πυρόσφαίρα. Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ότι έχουν προκύψει γεγονότα από τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, της Γάνδης και της Πίζας, που με κάποιο τρόπο είχαν εμπλακεί αλλά τελικά δεν είχαν εμπλακεί.
«Τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν προβληματισμό και υπάρχουν κάποιες παλινωδίες και αναδεικνύονται ερωτήματα. Επομένως, θα πρέπει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί. Νομίζω όμως ότι αυτό το οποίο έχει αξία να αναδείξουμε είναι ότι σταδιακά και με βάση τα γεγονότα που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, αποσυντίθεται θα έλεγα όλη αυτή η θεωρία περί συγκάλυψης που αφορούσε την κυβέρνηση.
Φάνηκε ότι ήταν ο Οργανισμός ένα πόρισμα, όπως λέγαμε από την αρχή, που έκανε τη δουλειά του, όπως την έκανε. Από εκεί και πέρα έχουμε γεγονότα, βίντεο, εκθέσεις πραγματογνωμόνων που υπήρχαν εδώ. Προφανώς δημιουργεί έντονο προβληματισμό αυτή η συμπεριφορά και οι παλινωδίες. Ταυτόχρονα όμως λέω και πάλι ότι το υπόλοιπο σκέλος του πορίσματος, που όλοι αποδέχονται ότι έχει γίνει μια εμπεριστατωμένη δουλειά στο τι πρέπει να αλλάξουμε και τι πρέπει να διαμορφώσουμε στον σιδηρόδρομο προκειμένου να είναι ασφαλής και σύγχρονη η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.
Επομένως, από κει και πέρα αυτά θα πάρουν το δρόμο τους, θα αξιολογηθούν. Αλλά λέω και πάλι γιατί πρέπει να συζητάμε ήρεμα και να μην υπάρχει ένα περιβάλλον οξύτητας, τουλάχιστον ως προς αυτό και ως προς αυτό που επεδίωξε δυστυχώς η αντιπολίτευση να δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα. Ότι ως προς την κατηγορία που αφορά τη δήθεν συγκάλυψη και την απόπειρα που έγινε με την κυβέρνηση, νομίζω ότι αυτή σταδιακά και με τα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποσυντίθεται.