Τεράστια διάκριση για την Ελλάδα και πανηγυρική εκλογή – Η χώρα μας εκλέχθηκε ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την διετία 2025-26

Μια τεράστια διάκριση πέτυχε η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας πέτυχε την πανηγυρική εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος για την διετία 2025-26.


Στην σχετική ψηφοφορία για τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα έλαβε 182 ψήφους, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, μέσω του X.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκροτείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα πέντε είναι μόνιμα μέλη και τα δέκα είναι μη μόνιμα μέλη με θητεία δύο ετών.

Τα μη μόνιμα μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα εξελέγη Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 συγκεντρώνοντας 182 ψήφους από τις συνολικά 188 χώρες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.


«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της χώρας μας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την χώρα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό δείχνει το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της ψηφοφορίας.


Μαζί με την Ελλάδα έλαβαν έδρες στο Σ.Α. η Δανία το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία για διετή θητεία. Τα πέντε μέλη του συμβουλίου που εξελέγησαν θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου — Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.

Και οι πέντε χώρες έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας – το Πακιστάν επτά φορές, ο Παναμάς πέντε φορές, η Δανία τέσσερις φορές, η Ελλάδα δύο φορές και η Σομαλία μία φορά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *